Meer met minder
Dat overdaad schaadt is een bekend gegeven. In de decembermaand vind ik het een uitdaging om de overdaad te mijden. We hebben vele to-do lijstjes die nog af moeten, plannen de feestdagen vol met bezoek en komen soms om in eten en drinken. Afzonderlijk is dit allemaal leuk en aardig, maar om dit te combineren is het zoeken naar de juiste balans.
Want die balans is waar het om gaat bij lekker leven. Daar stonden we onder andere bij stil tijdens de Dag van de Imperfectie eind november. ‘De gewoonheid en simpele dingen meer omarmen’ was de heldere boodschap van psychiater Dirk de Wachter. Alles moet tegenwoordig leuk en fantastisch zijn – terwijl we parallel een stijgend aantal burn-outs zien – en dat is niet reëel.
Echter, een groot deel van ons maatschappelijk en economisch model is nog altijd gebaseerd op meer. Meer eten, meer projecten of meer cadeau’s. Terwijl we ook weten dat minder budget soms veel creatiever en innovatiever maakt. Naast de psyche is duurzaamheid een punt van aandacht. Daarom werken we met zeven organisaties samen aan de dialoog rondom een gezond duurzaam financieel model, onder de vlag van ‘De Gezonde Rekenkamer’ .
Dat we de duurzaamheid van onze gezondheid en zorgstelsel met elkaar kunnen verbeteren is evident. En dat is hard nodig. Zoals huisarts Hans Peter Jung, die meer tijd neemt voor het andere gesprek met de patiënt en daardoor aanzienlijk minder doorverwijzingen heeft.
Misschien zit er in minder wel zo veel meer. Ik hoop daarom dat je één of twee to do’s – zonder schuldgevoel – van je lijst schrapt. En geniet van minderen of niets doen, want dat is ook heel gezond.
Tot in 2020!