Terug

Leerwerkplaats Jubbega wint RBB-award

27 september 2018

Gisteren tijdens het netwerkcongres van de RBB-groep heeft Leerwerkplaats Jubbega de RBB-award gewonnen. Een mooi compliment voor dit project waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid krijgen om werkend te leren in het groen en een diploma te halen.

Als initiatiefnemer van de Leerwerkplaats Jubbega vertelde teamleider Dennis Benedictus vol trots over dit project waarin 11 van de 12 deelnemers het diploma haalden, waarvan 4 deelnemers doorstromen naar MBO2 en 10 van de 12 deelnemers een jaarcontract aangeboden hebben gekregen. De prijs is een prachtig houten beeld van kunstenaar Ellen Harmsma. Dit is uit verschillend hout gesneden en verbeeldt samenwerking en verbinding.

Het groene hart in de samenleving

De economie in Nederland draait op volle sterkte. Maar niet iedereen doet mee. Met name laagopgeleide, niet gekwalificeerde jongeren (ca. 160.000!) beschikken niet over de noodzakelijke 21-eeuwse vaardigheden om duurzaam te participeren op de arbeidsmarkt. De afstand tot de arbeidsmarkt is voor deze groep groter, met daarmee een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, financiële problemen en langdurige werkloosheid. Leerwerkplaats Jubbega biedt de jongeren een toekomstperspectief. De deelnemers krijgen de kans om hun vaardigheden zo te ontwikkelen dat deze aansluiten op de arbeidsmarkt. Er is hierbij niet allereerst aandacht voor hun houding en gedrag en aan de hand van de praktijk oefenen de deelnemers ook lezen en rekenen. Juist deze koppeling met de praktijk maakt het leren van deze vaardigheden toegankelijk.

Leerwerkplaats Jubbega

Werkend leren in het groen, en ook nog een diploma halen. Dat is wat Leerwerkplaats Jubbega de leerlingen biedt. Het is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen drie Friese gemeenten (Heerenveen Opsterland en Oostellingwerf), het Nordin College en Staatsbosbeheer om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen in de groensector. De deelnemers hebben een verschillende achtergrond waarbij de helft in de leeftijdsgroep 16-27 jaar zit. “De leerwerkplaats vult een leegte op waarvoor de maatschappij geen oplossing heeft”, aldus Dennis Benedictus.

Lees meer over deze samenwerking op de projectpagina van Staatsbosbeheer.

Beeldverhaal

In dit beeldverhaal leer je een aantal deelnemers van Jubbega beter kennen!

Jubbega biedt kansen

De kern van Jubbega: werken in het groen, leren én een diploma halen.