Praten over werkstress helpt
Jongeren ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress, zo blijkt uit onderzoek van TNO op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Met de ‘Hey, het is oké’-campagne helpen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en SZW jongeren op weg om werkstress bespreekbaar te maken. Iedereen kan op de campagnesite terecht voor tips, ervaringsverhalen, doorverwijzingen en informatie.
Het TNO-onderzoek wijst uit dat de grootste stressbronnen onder jonge werkenden zijn: prestatiedruk, sociale druk en onzekerheden in het leven. Jongeren willen voldoen aan verwachtingen (van anderen en zichzelf), vinden nee zeggen lastig en/of denken dat ze altijd bereikbaar moeten zijn. Daarnaast maken ze zich zorgen om hun carrièreperspectief. Met name onder jongeren met meer klachten en onder jonge vrouwen en hoogopgeleiden nemen stress-gerelateerde klachten toe.
Nutan (23) werkt als recruiter en heeft altijd targets die ze moet halen. “Ik ben van nature iemand die alles goed wil doen, nét zo goed als mijn collega’s. Door die prestatiedruk bouw ik veel stress op. Ik slaap dan slecht, omdat ik al bezig ben met alles wat ik de volgende dag moet doen. Het helpt mij om over mijn werkstress te praten met een vriendin. Dat doen we elke dag, na het werk. Ze werkt in een hele andere branche, maar haar luisterende oor is voor mij vaak al voldoende. Het lucht op. Na een gesprek met haar, weet ik weer: het is maar werk.”
Goede en slechte vormen van stress
Psycholoog Thijs Launspach: “Gelukkig kun je best wat stress aan, ook op je werk. Je hebt soms zelfs wat stress nodig om prestaties te leveren – dat is gezonde spanning. Maar het gaat mis wanneer je veel te veel en veel te lang onder druk staat, en daar tussendoor niet goed van kunt herstellen. Stress wordt dan schadelijk. Praten met mensen die dichtbij je staan en die je vertrouwt helpt. Zo geef je woorden aan je ervaring, krijg je steun en kun je beter verwerken waar je mee zit.”
“Het bespreekbaar maken van waar je tegenaan loopt en waar je mee zit is juist een teken van kracht en helpt je op de werkvloer. Bovendien kun je door erover te praten de kans op een burn-out verkleinen”, zegt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Staatssecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) licht het belang van praten toe: “Herken de signalen van werkstress en praat erover. Bijvoorbeeld met je leidinggevende, een collega met wie je het goed kunt vinden of iemand bij wie je je vertrouwd voelt, zoals een vriend of familielid. Je zult zien: je bent niet de enige. En voelt je direct wat beter.”
Wat kun je doen?
Tips, ervaringsverhalen, doorverwijzing naar hulp, je vind het op de site.
Positief Gezond werkgeverschap
Als werkgever aan de slag om ervoor te zorgen dat werknemers gezond en vitaal werken en leven? Bekijk relevante voorbeelden, tips, leerervaringen en tools.
Webinar werkstress en Positieve Gezondheid
Werkstress bij werknemers voorkomen? Ontdek hoe je Positieve Gezondheid in jouw organisatie preventief kunt toepassen.
Video: stressignalen en voor jezelf zorgen
Psycholoog, spreker, docent en auteur Thijs Launspach gaat in op (werk)stress, burn-out en mentale balans. Bekijk de video: