Terug

Huisartsen uit kwetsbare wijken gaan aan de slag met aanpak Krachtige basiszorg

14 februari 2019

In Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht voeren huisartsen met eigen praktijken en in gezondheidscentra de integrale wijkaanpak Krachtige basiszorg in, ontwikkeld in de Utrechtse wijk Overvecht.

Met deze aanpak hebben artsen meer tijd voor de patiënt, gaan zij anders werken en organiseren zij de zorg op een andere manier. Door personeel anders in te zetten, huisartsen te ontzorgen en nog meer echt samen te werken met partners in de wijk en met de gemeente, is er voor patiënten met complexe problemen meer aandacht en tijd, waardoor zij passende zorg op de juiste plek krijgen.

De implementatiefase van deze vernieuwende aanpak duurt twee jaar en krijgt extra steun van Zilveren Kruis, Menzis en CZ. Ook InEen, LHV en NHG ondersteunen dit traject. Dit is bekendgemaakt tijdens de bijeenkomst ‘Zorg om de zorg voor Nederland’ die voor de derde keer werd georganiseerd door de Achterstandsfondsen en Alles is Gezondheid.

Tijdens deze bijeenkomst stond de problematiek rond huisartsenzorg in kwetsbare wijken centraal. Met de aanpak Krachtige basiszorg krijgen patiënten integrale begeleiding op meerdere domeinen (lichaam, maatschappelijk, sociaal en geest), en ontvangen zij zorg van het netwerk van partners dat actief is in de wijk.

Krachtige basiszorg

Lees meer over de wijkaanpak en de bijeenkomst op de website van ZorgenZ.