Terug

Helpen met innoveren, in een hackathon voor de zorg

10 juli 2020

Halverwege juni 2020 organiseerden Alles is Gezondheid en vijf andere partijen de virtuele hackathon reSTART HEALTHcare. De hackathon staat in het teken van het versnellen van digitale innovaties die zorgen voor het herstarten van de zorg en verbeteren van gezondheid in Nederland. We zoomen in op een aantal oplossingen en het vervolgtraject.

Hackathon

Van 11 t/m 15 juni hebben 140 professionals uit de wereld van zorg, welzijn, gezondheid, onderzoek, innovatie, verzekeraars en het bedrijfsleven zich gebogen over deze vraag. Zij deden dit in teams en aan de hand van concrete challenges: uitdagingen die inbrengers van de challenges in de dagelijkse praktijk ervaren.

Publiekswinnaar

Na vijf dagen knallen kwam de oplossing van RegieThuis.nl als publiekswinnaar uit de bus. Het team was gestart vanuit de vraag hoe mantelzorgers geholpen kunnen worden om hun ouders regie te geven bij het organiseren van hulp aan huis naar wens. Een vraag die Jan Willem Hoogeweegen aan den lijve ondervond toen hij samen met zijn zus voor zijn bejaarde ouders zorgde. Regiethuis.nl is nu nog een prototype, de bedoeling is dat straks via hun online platform de perfecte match gemaakt kan worden tussen ouderen, mantelzorgers en professionele zorgverleners voor aanvullende hulp.

Frisse neus, beste keus

Tijdens de intelligente lockdown ontdekten we massaal hoe fijn het is om in de natuur te zijn. Zo massaal dat natuurgebieden soms overlopen werden en afgesloten moesten worden. Het team dat met deze uitdaging aan de slag ging, ontwikkelde een prototype voor een drukteradar. Een app met de naam de ‘Frisse Neus, Beste Keus’ – wijst wandelaars en buitensporters de weg naar fijne bossen, parken en stranden in de buurt waar het op dit moment lekker rustig is. Zo ontstaat een win-win-win situatie: De app bevordert een gezonde levensstijl, verkleint de kans op besmettingen en laat de pracht van de natuur in de buurt zien.

Healfie

Een ander idee dat tijdens de hackathon ontwikkeld is, is Healfie. Healfie is een app die het mogelijk gaat maken om als zorgvrager op een gelijkwaardige manier contact te hebben met een arts of zorgaanbieder. Zo gelijkwaardig dat het voelt alsof de arts een vriend is die bij je op de koffie komt om met je mee te denken over je gezondheid.

Pas het begin

Drie voorbeelden van prille en veelbelovende prototypes die met hulp van partners uit de private en publieke sector doorontwikkeld kunnen worden tot preventieve en schaalbare oplossingen. Daarom is de hackathon geëindigd met een matchmaking waarin oplossingen en ontwikkelingspartners aan elkaar gekoppeld zijn. De hackathon was immers niet meer dan een kickstart van het ontwikkelingsproces. Het echte werk begint nu pas.

Vervolgtraject

De teams krijgen ook de komende maanden ondersteuning. Er is een LinkedIn-groep gestart waarin deelnemers  kennis en ervaring kunnen delen. Eind september en eind november organiseren we vooruitkomdagen, interactieve en inspirerende bijeenkomsten die teams helpen in de doorontwikkeling van hun prototype. En ook in de tussentijd houden we contact. Afhankelijk van de behoefte van de teams organiseren we bijvoorbeeld een kenniskoffie over een subsidieregeling of een digitale meet and greet met mensen die eerder een innovatief zorgprototype doorontwikkeld hebben.

Heb je vragen over reSTART HEALTHcare en/of het vervolgtraject van de hackathon? Neem dan contact op met Bonita Kleefkens.

Mantelzorgplat-form wint reSTART HEALTHcare

De winnaars zijn bekend. Met de oplossingen wordt een vervolgtraject ingezet voor doorontwikkeling en opschaling.


Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg