Terug

Gi-ga-groene Kinderboekenweek 2022

4 oktober 2022

De kinderboekenweek 2022 begint op woensdag 5 oktober en eindigt op zondag 16 oktober. Het thema is dit jaar Gi-ga-groen, natuur en gezondheid is een thema waar Alles is Gezondheid vol op inzet want genoeg te doen! Dat groen en gezondheid onlosmakelijk verbonden zijn, dat is inmiddels wel bekend! Er zijn veel mooie onderzoeken die aantonen wat groen voor een effect heeft op gezondheid. Daarom hier een aantal leestips voor de kids. De herfst is een perfecte tijd om op school en thuis extra bezig te zijn met lezen, leesplezier én met alles wat met dieren & natuur te maken heeft. En het leuke ervan is dat de kinderen zo ook gestimuleerd worden om naar buiten te gaan en dingen te ontdekken en te leren begrijpen.

Boekentips PLANTEN EN TUINIEREN – Leesbevordering in de klas

Groene vingers toveren- Tuinieren voor kinderen
Kirsten Bradley
Als je echt goed wilt snappen hoe planten ‘werken’ kun je er het beste gewoon lekker zelf mee aan de slag gaan! En dat is extra leuk met behulp van een boek dat er érg mooi uitziet. In dit mooi geïllustreerde boek vind je vooral veel leuke opdrachten die je zowel thuis als in de klas kunt doen (ontwerp een bloempot, zaadjes planten, bloemen en bladeren persen), maar ook korte informatie over bestuivers of het gezond houden van je tuin.

Mysterie in de moestuin
Jeanet Kingma
Veel actie zit er niet in dit verhaal over ‘de moestuin’, maar raadselachtig is het boek zeker! Binnen een project over planten – en dus ook tijdens de Kinderboekenweek! – is dit een mooi voorleesboek voor groep 5/6. Jikke houdt enorm veel van tuinieren en is vaak in de volkstuin van haar moeder. Maar één plantje is wel heel vreemd en er gebeuren meer geheimzinnige dingen. Wat voert de bitse Imelda in haar schild en wat is er toch aan de hand met de witte vlinders in haar kas?

Bekijk hier veel meer tips van de stichting voor leesbevordering in de klas.

Kinderboekentips – ontdek de natuur buiten én in het klaslokaal

Met deze kinderboekentips van Kinderboeken.nl ontdek je de natuur buiten én in het klaslokaal.

Boekentip – Anders op zoek naar gezondheid 

Chantal Walg
In het boek ‘Anders op zoek naar gezondheid’ staan ook een aantal verhalen over de wederzijdse relatie en het belang van de natuur op onze gezondheid beschreven.
De avontuurlijke Anders houdt ervan nieuwe dingen te ontdekken en is heel nieuwsgierig wat gezondheid nu eigenlijk betekent, een woord dat je dus best vaak hoort. Anders besluit op zoek te gaan. In dit verhaal ontmoet Anders Boom met wie een gesprek wordt gevoerd over de dimensie zingeving en een zinvol leven leiden.

Lesmaterialen – IVN Natuureducatie

Voor het ontdekken van natuur met de klas, of vaker buiten lesgeven vind je via IVN Natuureducatie gratis lesmaterialen. Bijvoorbeeld het speciale Gi-ga-groene lespakket voor de Kinderboekenweek! Er wordt ook verwezen naar activiteiten die het IVN organiseert of projecten die ze doen (zoals Groene schoolpleinen).
Download lespakket Kinderboekenweek 2022 – IVN

Buitenspeelopdrachten – Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer brengt speciaal voor de Kinderboekenweek een aantal buitenspeelopdrachten in kaart met daarin een centrale rol weggelegd voor de boswachter. De boswachter daagt uit om al spelend en speurend, klauterend en struinend de natuur te ontdekken. Vaker buitenspelen is hard nodig want zo weten steeds meer kinderen niet dat een spin 8 poten heeft en geen 6. En wandelen is helemaal niet saai als je dat samen met een boswachter doet of als je onderweg kunt speuren naar sporen van dieren of kabouters. Of neem je kinderen op ontdekkingsreis door de natuur rond je eigen huis. Er valt van alles te spelen, doen en ontdekken buiten en vies worden mag!

Met de klas erop uit met NatuurWijzer – Staatsbosbeheer

Alles willen leren over planten en bloemen? En ben je benieuwd hoe je de natuur een handje kan helpen?
Het antwoord ligt niet in het klaslokaal, maar buiten. In de bossen, de duinen of op de hei.
Maak van het thema Gi-ga-groen! een échte natuurbeleving en ga samen met de hele klas met een NatuurWijzer op pad, en laat ze zélf ontdekken en ervaren. De natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven… dat is een ervaring om nooit meer te vergeten. Een natuur buitendag met NatuurWijzer reserveer je via
Aanmelden Natuurdagen (natuurwijs.nl).

Game Challenge – Natuurmonumenten

Natuurmonumenten koppelt gamen, lezen en naar buiten gaan in een challenge in het kader van de Kinderboekenweek: hier lees je er meer over.

Netwerkadviseur Groen