Terug

Geen pillen maar paprika voor diabetespatiënten

27 september 2018

Artsen schrijven steeds vaker voeding en leefstijl in plaats van pillen voor aan patiënten met diabetes type 2. Dat staat in de handleiding die de Vereniging Arts en Leefstijl en het Langerhans Instituut hebben opgesteld voor huisartsen om medicatie af te bouwen bij diabetes type-2-patiënten. Met een dieet en goede leefstijl kunnen deze patiënten in veel gevallen stoppen met hun medicijnen.

Het eerste exemplaar van de handleiding is op 24 september 2018 aangeboden aan de Kamerleden Corine Ellemeet (Groen Links) en Arno Rutte (VVD) tijdens een debat over de toekomst van de zorg georganiseerd door zorgverzekeraar VGZ. VGZ start de komende tijd een reeks initiatieven om onnodig medicijngebruik tegen te gaan.

Dit is de eerste handleiding in Europa voor huisartsen en andere zorgaanbieders die er op gericht is om de medicatie van patiënten met diabetes 2 op een verantwoorde wijze af te bouwen. Aan deze handleiding zijn nascholingen gekoppeld, waarbij artsen op basis van de handleiding wordt geleerd om patiënten te begeleiden bij het verantwoord afbouwen van hun medicatie. Arts en Leefstijl informeert huisartsen over de rol van voeding en leefstijl bij gezondheid en ziekte en verzorgt deze scholingen.

Persbericht

Lees het volledige persbericht ‘Eerste handleiding in Europa voor demedicalisering’ hier.