Terug

Ga naar Dutch Design Week met jouw gezondheidsvraagstuk

1 juli 2019

U CREATE, Dutch Design Foundation en Alles is Gezondheid roepen zorg en welzijnsorganisaties op om ontwerpvraagstukken in te dienen over de transitie naar het ondersteunen van gezondheid en geluk. Denk bijvoorbeeld aan transities in de jeugdzorg, preventie voor kwetsbare groepen in de wijk of de aansluiting van e-health op dagelijkse routines van mensen.

Geselecteerde organisaties ontvangen begeleiding bij hun vraagstuk door de Creatieve Coalitie van U CREATE, die bestaat uit zes ontwerpbureaus, in een Future Health Design Morning, op de Health Embassy tijdens Dutch Design Week 2019.

Creativiteit als recept voor gezondheid & geluk

Het wordt steeds duidelijker dat we de wereld van zorg en welzijn anders moeten vormgeven. Snel oplopende kosten en veel te weinig personeel de komende jaren vragen om innovatie op vele fronten. Dat die innovatie grotendeels gestoeld zal zijn op nieuwe technologie zal niemand verbazen. Door de vanzelfsprekendheid van digitale diensten in ons dagelijks leven, verwachten we – als burger en patiënt – die digitalisering ook van onze gemeentes, ziekenhuizen en zorginstellingen. Toch hebben juist die instellingen vaak de grootste moeite om die vernieuwingsslag te maken en kunnen ze hulp van buitenaf goed gebruiken.

De creatieve industrie biedt die hulp graag aan in de vorm van ‘design denken en doen’. Niet alleen in het ontwerpen van producten, diensten en ervaringen, maar ook in het adviseren over organisatievernieuwing en systeemverandering. Als nieuwe ontwerpcriteria, voegt de creatieve industrie – naast efficiëntie en effectiviteit – empathie en ethiek toe.

Pitch jouw uitdaging!

Herken je de ambitie om mee te doen in de transitie naar een nieuw zorgsysteem, maar loop je in de uitwerking tegen complexe problemen aan (ongetwijfeld) waarvoor je creatieve oplossingen zoekt? Sta je open voor een wake-up call, doordacht experimenteren en leren uit onverwachte hoek?

Pitch dan jouw uitdaging via en maak kans op een designsessie van 2,5 uur met jouw afdeling, team of koplopersgroep. Verzorgd door de bureaus van U CREATE’s Creatieve Coalitie. Deze coalitie wordt gevormd door de strategen, conceptontwikkelaars en ontwerpers van Greenberry, Ideate, Panton, Design Innovation Group, IJsfontein, Gainplay.

Praktische details

  • De Future Health Design Mornings van Ucreate vinden plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, Klokgebouw op Strijp-S.
  • Op maandag 21 oktober, woensdag 23 oktober en donderdag 24 oktober. De sessies zijn van 10 tot 12 uur met aansluitend een lunch.
  • Er is plek voor 3 organisaties om hun uitdaging/case in te brengen.
  • Het gaat om een eigen probleem dat jij met jouw gezondheids- of welzijnsorganisatie en eventuele partners wilt oplossen.
  • Als organisatie pitch je je vraagstuk in de groep en ga je aan de slag met minimaal 3 en maximaal 10 deelnemers. Dit kunnen mensen uit je eigen organisatie zijn of relaties die je denkt nodig te hebben om te kunnen co-creëren. Denk aan een diversiteit aan invalshoeken vanuit zorg, welzijn, beleid, onderzoek, onderwijs e.a. De setting van de Dutch design Week leent zich er goed voor om relaties te nodigen, er is de die week veel te beleven en te zien. Een inspiratiebron voor iedereen!
  • De definitieve selectie van de ingezonden uitdagingen/cases wordt gemaakt door de kartrekkers van Ucreate, Alles is Gezondheid en de bureaus uit de Creatieve Coalitie.
  • De bureaus van de Creatieve Coalitie vormen duo’s en faciliteren gezamenlijk een sessie voor 1 zorgorganisatie
  • Zij laten jouw team kennis maken met design methodes en samen verkennen we oplossingsrichtingen. De sessie gaat over enthousiasmeren, inspireren en het creëren van waardevolle ontmoetingen.

Meedoen?

Stuur vóór 1 september 2019 je vraagstuk, probleem of uitdaging in, door het aanmeldformulier in te vullen.

Heb je aanvullende documenten of instructies, stuur deze dan naar info@ucreate.nl onder vermelding van “Open Oproep Ontwerpvraagstukken voor Gezondheid en Geluk”.

Meer gezond design thinking?

Kijk dan op onze themapagina Gezonde wijkbewoner centraal.