Terug

Estafetteblog #6: Voeding & beweging voor gezondheidswinst

21 maart 2019

Alles is Gezondheid is een netwerk van, voor en door duizenden partners. ‘De Estafette’ is onze doorgeefblog waarin partners kennisdelen en durven te vragen. Een blog waar we allemaal wat aan hebben.

Soler Berk stelde in de vorige blog de vraag: ‘Van welk vraagstuk op gebied van gezondheid lig je wakker en wat is er nodig om dit samen op te lossen?’ Tom van Loenhout, voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg en cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei en Rijnstate, geeft antwoord in deze Estafetteblog.

Tom van Loenhout

De telefoon gaat

Het is 3 uur ‘s nachts en de telefoon gaat. Ik ben interventiecardioloog en heb dienst. De assistente vertelt dat er een patiënt met een acuut infarct in aantocht is. Een infarct wordt veroorzaakt door een plots afgesloten kransslagader, en die moet zo snel mogelijk weer geopend worden met een dotterbehandeling. Ik kleed mij vlug aan en rijd over de verlaten wegen naar het ziekenhuis. Bij aankomst zie ik een zieke patiënt die veel pijn heeft en begrijpelijk heel angstig is. Het team werkt snel, binnen 10 minuten hebben we het afgesloten vat weer open met een stent. De pijn is meteen weg. De patiënt is enorm opgelucht en wij zijn natuurlijk ook blij dat het gelukt is. Om iemand zo acuut te mogen helpen is een van de mooiste en letterlijk dankbaarste aspecten van mijn vak. Het is alleen zo jammer dat het nodig is.

Gezondheidswinst door voeding en beweging

Veel hart- en vaatziekten hebben te maken met leefstijl: roken, te weinig bewegen en ongezond eten. Daar liggen we echt wakker van, we zien teveel ellende die deze ziekten aanrichten. Daarom ben ik blij te kunnen werken in een ziekenhuis dat voeding en bewegen nadrukkelijk betrekt in het voorkomen en behandelen van ziekten. Al meer dan 10 jaar werken wij als Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, en Wageningen University & Research samen in de vorm van de Alliantie Voeding in de Zorg. We richten ons met elkaar op gezondheidswinst door voeding en bewegen. Ook het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem is hierbij aangesloten. Recent ondertekende de Alliantie Voeding het Nationaal Preventieakkoord.

Ik ben blij dat ik in een ziekenhuis werk dat voeding en bewegen nadrukkelijk betrekt in het voorkomen en behandelen van ziekten.

Samenwerken om wetenschap toe te passen

Ruim 4 jaar ben ik voorzitter van deze Alliantie en probeer ik in samenwerking met ander partijen zoveel mogelijk onze boodschap te verspreiden. We doen wetenschappelijk- en praktijkonderzoek op allerlei gebieden: van voeding bij kwetsbare ouderen tot topsporters, voeding bij overgewicht en ondervoeding, bij kanker, darmziekten, diabetes en natuurlijk ook bij hart- en vaatziekten.

Dit doen we ook met andere zorgaanbieders, kennisinstellingen, verzekeraars en marktpartijen. We zoeken veel samenwerking met gemeenten bij ons in Regio Foodvalley, met de provincie en met de landelijk overheid. We krijgen steeds meer aandacht en waardering. Toen wij startten voelden we ons soms een roepende in de woestijn, maar het is prachtig om te zien dat zovelen de rol van voeding en beweging tegenwoordig onderschrijven. Wij zien het als onze taak om hiervoor een goede wetenschappelijke onderbouwing te leggen en om die echt in de dagelijkse praktijk toe te passen.

Leefstijl bespreekbaar maken

Als ik na afloop van de dotterprocedure vertel wat er gebeurd is en de opnames aan de patiënt toon, is die heel opgelucht en tevreden over het herstelde bloedvat. Juist op dat moment bespreek ik ook de oorzaken van het vaatlijden. Natuurlijk is aanleg een factor, waar we niets aan kunnen veranderen. Ik vertel dat ik als cardioloog veel medicijnen kan en moet voorschrijven, die de ziekte gunstig beïnvloeden, maar die vaak ook bijwerkingen hebben. Daarom is het zo belangrijk dat de patiënt er zelf wat aan kan doen: stoppen met roken, veel bewegen en vooral gezond en gevarieerd eten. Daardoor leef je niet alleen langer, je voelt je er ook beter door. Op dat moment in de nacht staat de wereld voor de patiënt op zijn kop, waardoor die niet alles onthoudt. Maar het zaadje voor een gezonder leven is gelegd en daar komen we later op de polikliniek steeds op terug.

Met een tevreden gevoel rijd ik weer terug naar huis. Als ik weer in bed kruip, vraagt mijn vrouw: ‘Is het goed gegaan met de patiënt?’ ‘Ja, prima’ zeg ik. ‘Hij gaat zijn leven aanpassen. Dan kijkt hij later misschien nog eens terug op dat ene hartinfarct, maar ja dat was in 2018, dat is al zo lang geleden.’


Toms doorgeefvraag

Ook de Alliantie Voeding in de Zorg ondertekende recent het Nationaal Preventieakkoord ‘Samen een gezonder Nederland’. De vraag die Tom dan ook voorlegt: “Hoe gaat jouw organisatie zich inzetten voor het Nationaal Preventieakkoord?” Paul Habets, huisarts en voorzitter bestuur Vitaal Vechtdal, zal antwoord geven in de volgende blog.

Estafetteblog #5

Lees de blog van Soler Berk: ‘Kinderarmoede kent Wet van Murphy‘.

<

Schrijf mee

Ook een keer meeschrijven aan de Estafetteblog? Laat het ons weten: info@allesisgezondheid.nl