Terug

Eerste lokale uiting Preventieakkoord in Nederland

22 mei 2019

Staatssecretaris geeft startsein Nationale Diabetes Challenge 2019

Staatssecretaris Blokhuis: “Er is nog een wereld te winnen bij het voorkomen van diabetes en het verbeteren van de zorg voor mensen met diabetes. Als mensen door een gezondere leefstijl geen diabetes krijgen, beter met hun ziekte omgaan, of zelfs zonder pillen verder kunnen, gaat de kwaliteit van hun leven enorm omhoog en kunnen ze beter meedoen. Daarom gaan we volop door met alle acties uit het Nationaal Preventieakkoord gericht op het voorkomen van diabetes en het verbeteren van de diabeteszorg. De Nationale Diabetes Challenge levert daar met de klinkende resultaten ook een belangrijke bijdrage aan. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten en ervaringen die hier in Den Haag worden neergezet. Daarmee kunnen we betere diabeteszorg voor heel Nederland weer een stap dichterbij brengen.”

Onder andere Gemeente Den Haag, Staatsbosbeheer, zorgverzekeraar Menzis, Zorggroep Hadoks, X-tra en Lijn 1 zetten, samen met de Bas van de Goor Foundation, hun handtekening op de Alles is Gezondheid-pledge. Daarna vertrok het hele gezelschap – uiteraard wandelend – naar de Hofvijver voor het fotomoment.

Foto: Ronald Hogendoorn
Deelneemster Joy Slaa (rechtsvoor): “Het samen lopen is voor mij een stok achter de deur en heeft ervoor gezorgd dat ik niet meer aan de medicatie hoefde. Bovendien ben ik 21 kg afgevallen!”

Den Haag – vitale stad

Richard de Mos, wethouder Sport in Den Haag sprak de aanwezigen toe via een videoboodschap: “Bewegen is niet alleen leuk, maar ook gezond. Ik ben trots als een pauw op deze samenwerking, want we willen dat alle Hagenaars voldoende bewegen en sporten. Daarom zijn we ook de officiële host city van de Nationale Sportweek 2019 in september. Ik maak direct van de gelegenheid gebruik om Hagenaars op te roepen vaker de benenwagen te nemen én lid te worden van een van de vele sportverenigingen die Den Haag rijk is!”

Meer dan alleen zorg

Een uitgebreide samenwerking zoals in Den Haag, maar bijvoorbeeld ook in Tiel, maakt de kans op succes nog groter. Bas van de Goor: “Door de handen ineen te slaan bereik je meer mensen, verdeel je de werkdruk, en help je mensen met meer dan alleen zorg. Uit onderzoek blijkt dat deelnemers aan de NDC gemotiveerd zijn om ook op andere gebieden aan hun gezondheid te werken. We zien dat mensen vrolijker worden, uit hun sociaal isolement komen, beter hun op voeding gaan letten en bijvoorbeeld ook ineens gemotiveerd zijn om te stoppen met roken. Daar kunnen andere partijen bij ondersteunen.”

Focus op gezondheid

Zorgverzekeraar Menzis ondertekende ook vanmiddag. Voorzitter van de Raad van Bestuur van Menzis Ruben Wenselaar: “Als zorgverzekeraar vinden wij het cruciaal een rol te spelen in preventie en leefkracht. Een gezonde leefstijl kan overgewicht bestrijden en kan mensen met aandoeningen zoals diabetes helpen vitaler te leven. De diabetes challenge omarmt dit principe, maakt het laagdrempelig en brengt bovendien vele zorgpartijen samen, van huisartsen en sportclubs tot aan gemeenten. Wij hopen te helpen dit initiatief op meer plekken in Nederland te realiseren.”

Finish in Den Haag

Niet alleen in Den Haag, maar op ruim 230 locaties in het land starten deze maand deelnemers met wekelijkse wandelingen onder begeleiding van professionals uit zorg-, sport en sociaal domein. Zo gaan ze aan de slag om hun leefstijl en gezondheid te verbeteren. Voornamelijk mensen met (kans op) diabetes doen mee, maar ook mensen met andere leefstijlafhankelijke aandoeningen nemen deel. Na 20 weken sluiten deelnemers de challenge af tijdens het NDC Festival, dat op 28 september plaatsvindt in de Uithof in Den Haag, tegelijk met de afsluiting van de Nationale Sportweek. Blokhuis wenste alle deelnemers heel veel wandelplezier toe.

Lees ook het interview met Mensis voorzitter Ruben Wenselaar

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de Nationale Diabetes Challenge? Kijk op: www.nationalediabeteschallenge.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met de Bas van de Goor Foundation via: ndc@bvdgf.org.

Pledge Samen in beweging

Met elkaar dragen we bij aan de beweging naar een vitaler Den Haag

Meer NDC

De Nationale Diabetes Challenge brengt Nederland in beweging.