Terug

Een stil gesprek

21 december 2018

Het lijkt wellicht een tegenstelling: een stil gesprek. Want gebruiken we in goede gesprekken juist niet veel woorden? We benadrukken graag het belang van stilte, voor onze gesprekken en voor onze gezondheid.

Stilte is nodig voor een goed gesprek. Ieder gesprek begint en eindigt met een stilte. Het heeft invloed op de kwaliteit van een gesprek of ontmoeting. En tussendoor valt er ook wel eens een stilte. Soms gemakkelijk en soms ongemakkelijk. Ongemakkelijk, want stil zijn of stilstaan lijkt zeldzaam. Een drukke maatschappij met een overvloed aan geluid, prikkels en kansen brengt deze uitdaging in toenemende mate met zich mee.

Stilte is nodig voor onze gezondheid. Alleen als je soms zelf stil bent kun je voelen waar je behoefte ligt. En met stilte kun je niet alleen beter luisteren naar jezelf, maar ook naar anderen. Te hard doorwerken kan leiden tot een burn-out. Dit jaar bleek dat burn-outs steeds vaker voorkomen bij studenten. Mede daarom gaan we het thema mentale balans met diverse mensen en organisaties oppakken. Want werken aan een gezonder Nederland en mentale balans kan alleen samen.

Met onthaasting aan het einde van het jaar keert ook vaak de ruimte terug om te zien wat werkelijk waarde heeft. Ook voor mijzelf, na mooie eerste negen maanden in het netwerk van Alles is Gezondheid, een goed moment om zowel terug te blikken als vooruit te kijken. Soms in stilte en soms in gesprek met jullie. Dus, heb je idee├źn voor 2019 rondom mentale balans of stilte: we horen het graag! Wil je meer lezen over stilte? Kijk dan eens op www.hetstiltelab.nl.

Ik wens je hele fijne feestdagen toe. Met stilte en gezelligheid!

Karen van Ruiten
Hoofd Programmabureau Alles is Gezondheid

Team Alles is Gezondheid

Karen van Ruiten is Hoofd Programmabureau Alles is Gezondheid.