Terug

De positieve werking van kinderen die dansen met ouderen met dementie

19 augustus 2019

Kinderen die samen dansen met ouderen met dementie. Het project Hand-in-Hand is een dansprogramma en verbindt beide generaties door bewoners en bezoekers van een zorginstelling samen te brengen met kinderen van de basisschool of kinderopvang. De stoere jongen die verlegen de streling van een oude dame over zijn wang ontvangt. Of de honderdjarige die uit haar rolstoel komt om voorzichtig een stukje te lopen met het meisje met ADHD. De begeleidende lerares: “Ik zie gedrag van mijn kinderen dat ik nooit voor mogelijk had gehouden.”En een zorgverlener: “Onze ouderen hoeven niet alleen te ontvangen, maar ze kunnen geven. Ze geven zoveel liefde en tederheid. Dat ontroert me.”

De Hand-in-Hand dansmodule wordt steeds vaker ingezet door scholen en verpleeghuizen. “Geen verplichte pasjes, maar dansen zoals je je voelt. Daar gaat het om”, aldus dansdocent Ron Otten. Beide groepen krijgen ter voorbereiding inleidende workshops. Bij de kinderen worden die vergezeld door gesprekjes over thema’s als contact maken, ouderdom en kwetsbaarheid. De laatste twee workshops bestaan uit het samen dansen. Om de danscyclus te voltooien, schetsen kinderen en ouderen een beeld van hun ervaringen. Deze worden opgenomen in een reizende tentoonstelling, die wordt getoond op diverse plekken binnen de gemeente.

“Vaak zien we dat de contacten blijven. Tussen de instellingen, met de dansdocenten, maar zeker ook tussen beide generaties”, aldus Otten. Naast een leuke en plezierige activiteit voor de deelnemers is de uitstraling van een Hand-in-Hand initiatief binnen de gemeenschap zeer groot.

Hand-in-Hand is een initiatief van de stichting Vrienden van Biodanza en is op zoek naar samenwerkingspartners of instellingen om de bijzondere verbinding tussen deze twee generaties verder mogelijk te maken. Neem daarvoor contact op via handinhand@vriendenvanbiondanza.nl en deel dit bericht.

Meer over stichting Vrienden van Biodanza

Heeft u interesse of wilt u helpen een dansinitiatief mogelijk te maken?