Terug

Open Universiteit

Details
Datum ondertekening 14-09-2016
Actief Ja
Thema Meedoen, Werk en Gezondheid
Organisaties Open Universiteit 

Wij dragen bij aan een vitaler Nederland en zetten ons in door gezondheidsbevorderende preventie interventies.

De vakgroep Gezondheidspsychologie van de faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit zet haar expertise in voor het ontwikkelen, uitvoeren, evalueren en implementeren van gezondheidsbevorderende preventie interventies. Deze zijn erop gericht mensen te motiveren tot gedragsverandering, gedragsbehoud te ondersteunen en patiënten bij het herstel en na behandeling van een ziekte optimaal te ondersteunen.

In de ontwikkeling en uitvoering van de interventies werken wij samen met KWF Kankerbestrijding, ZonMw, de Hartstichting, ziekenhuizen, scholen, patiëntverenigingen en huisartsen en doelgroepen zoals ouderen, mensen met een sociaaleconomische achterstand en patiënten.

Onze activiteiten

  • Actief Plus 
    Een online advies-op-maatprogramma om 50-plussers te stimuleren om voldoende te gaan en te blijven bewegen. Deelnemers krijgen gepersonaliseerde adviezen die optimaal aansluiten bij de individuele kenmerken en situatie. Actief Plus wordt al in zes verschillende gemeentes onder 25.000 50-plussers aangeboden, en zal verder worden geïmplementeerd. In Heerlen werden specifieke adviezen toegevoegd voor alleenstaande 65-plussers met een chronische aandoening, met extra aandacht voor het stimuleren van sociaal contact in de wijk. Actief Plus maakt gebruik van de bestaande professionele en sociale netwerken en bestaande beweegactiviteiten en faciliteiten binnen de gemeente. Een aangepaste versie van Actief Plus is beschikbaar voor (voormalige) patiënten met prostaat- en darmkanker (het OnceActief project). Tussen 2015 en 2017 liep een grootschalig effectiviteitsonderzoek naar de effecten op het beweeggedrag van kankerpatiënten.
  • Kanker Nazorg Wijzer
    Een online advies-op-maatportal ter ondersteuning van voormalige kankerpatiënten. Deze eHealth interventie bevat gepersonaliseerde informatie, video’s met voormalige kankerpatiënten en experts en opdrachten over thema’s zoals werkhervatting, vermoeidheid, stemming, relaties, beweging, voeding, roken en restklachten( meer informatie). In 2016-2017 is deze interventie in samenwerking met IKNL grootschalig uitgerold over Nederland en wordt zo voor alle voormalig kankerpatiënten toegankelijk.
  • Gezond versus ongezond eten
    We doen onderzoek naar de rol van misvattingen over bepaalde voedingsstoffen en de informatie die mensen gebruiken bij hun keuze voor voedingsproducten.
  • Stoppen met roken interventie bij hartpatiënten
    Een reeds effectieve interventie wordt verder ontwikkeld en geïmplementeerd.

Ook pledgepartner worden?

Neem een kijkje op Doe mee of bel ons voor een afspraak via 085 4853216.