Of je nu huisarts bent, POH, fysiotherapeut, buurtsportcoach of welzijnswerker: natuur kun je op verschillende manieren inzetten om gezondheid te bevorderen. Je kunt mensen erover informeren, meenemen in het leefstijlgesprek, verwijzen naar een activiteit in het groen, of zelf buiten begeleiden of behandelen. Elke rol is anders en even waardevol.
Bij welke klachten is natuur van meerwaarde?
Voor diverse groepen gezondheidsklachten is wetenschappelijk bewijs dat natuur de gezondheid kan verbeteren. Hoe het per klacht precies zit, lees je in de Handleiding Natuur & Gezondheid.
Bovenstaande afbeelding is een korte samenvatting van waar natuur effectief bewezen is.
Wie heeft welke rol?
De huisarts is vaak het startpunt: daar ontstaat het bewustzijn bij patiënten dat natuur een positief effect kan hebben op hun gezondheid. Als er meer begeleiding in eerstelijnszorg nodig is dan een advies, kan de POH, fysiotherapeut of psycholoog dit verder verkennen en concretiseren.
Verwijzen naar sociaal domein is vaak een goede optie bij milde klachten. Buurtsportcoaches en welzijnswerkers organiseren groepsactiviteiten in het groen, zo kunnen wandelingen of sociale voedseltuinen een belangrijke rol spelen activering en sociale steun.
Er zijn ook verschillende professionele begeleiders die altijd in het groen werken, zoals wandelcoaches, natuurtherapeuten, runningtherapeuten en bosbadgidsen. Zij hebben uiteenlopende competenties, ga dus goed na wat hun aanbod en expertise is. Overweeg eventueel of activiteiten onder begeleiding van boswachter, natuurgids of vrijwilliger meerwaarde kan hebben voor je patiënt.
Hoe werk je samen?
Elke stap in de zorgroute sluit aan op de vorige, volgens het principe van stepped care: klein beginnen en indien nodig intensiveren. Dit vraagt om goede samenwerking tussen zorg, sociaal domein en groene begeleiders. Zo kun je vanuit je eigen expertise bijdragen aan een gezondere leefstijl in het groen.
Wat doe je in de praktijk?
Per professional staan praktische handvatten uitgewerkt om buiten te behandelen, met behoud van vakinhoudelijke kwaliteit en oog voor veiligheid, privacy en effectiviteit. Daar vind je tips over de werkwijze, routes en randvoorwaarden zoals vergoeding, tijdsinvestering, routestrategie en materiaalgebruik, zodat je veilig, effectief en met impact aan de slag kunt.
Handige materialen voor wachtkamer, consult of verwijzing vind je op de pagina met handige tools. Daar staan ook eenvoudige oefeningen voor wie buiten wil begeleiden. Je vindt er ook uitgebreidere informatie voor de geïnteresseerde patiënt of cliënt.
Geef zelf het goede voorbeeldZorg voor een groene werkplek en inspireer ook je omgeving: zet planten neer, hang natuurafbeeldingen op, is een buitenwerkplek (deels) mogelijk? Denk ook aan natuurlijke geluiden in de wachtkamer in plaats van muziek. Je kunt het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld op de fiets naar je werk te komen en je visites zoveel mogelijk op de fiets te doen. Ga eens wandelen met collega’s in de lunchpauze of doe een leergesprek met een collega in opleiding buiten in de natuur. |