Kennislab

Vind relevante kennis, tools, naslagwerken en leerervaringen uit ons netwerk

Terug

Missie Mentaal: Mentale gezondheid in het onderwijs

11 juli 2024

Mentale klachten in het onderwijs nemen toe. Hoe kunnen we dit tij keren? Tientallen docenten uit het hele land bogen zich in opdracht van Missie Mentaal en Psychologie in het onderwijs over vraagstukken rond de mentale gezondheid van jongeren en de rol van het onderwijs hierin. Zij deden dit in het kader van de Impact Night, waar 25.000 jongeren belangrijke maatschappelijke thema’s besproken.

Hieronder vind je de belangrijkste bevindingen en adviezen.

Sociaal veilig klimaat creëren

Het is belangrijk dat scholen een sociaal veilig klimaat creëren waarin jongeren leren over mentale gezondheid en elkaar en zichzelf ondersteunen. Mentale gezondheid in het onderwijs betekent veiligheid, ondersteuning en alertheid vanuit school. Daarnaast draait het om flexibiliteit, ruimte voor leerlingen en stressvrij werken voor zowel leerling als docent.

Op school zouden kinderen zich goed moeten voelen en enthousiast kunnen deelnemen aan het onderwijs. Mentale gezondheid is cruciaal voor het leervermogen en het welzijn van leerlingen. Daarom moeten scholen volgens de docenten ruimte bieden voor open gesprekken over mentale gezondheid.

Taboes doorbreken

Hoe maak je mentale gezondheid op school bespreekbaar, als er een taboe op rust? Dit kan door jongeren de juiste tools en handvatten te geven. En door belangrijke thema’s en mentale gezondheid te integreren in het curriculum, zodat er aandacht aan wordt besteed, en leerlingen onder begeleiding van docenten en trainers gemotiveerd worden hierover met elkaar te praten.

Faciliteiten en ondersteuning

Scholen kunnen faciliteiten bieden voor het maken van positieve contacten, het bespreken van werkgerelateerde uitdagingen en het bieden van vrijheid voor persoonlijke ontwikkeling. Mentale gezondheid krijgt vorm door tijd vrij te maken voor themalessen, gesprekken met studenten en het aanbieden van trainingen en workshops.

Samenwerking met externe partijen

Een goede samenwerking met externe partijen die zich inzetten voor de mentale gezondheid van jongeren is cruciaal. Dit vraagt om transparantie, vertrouwen en professionaliteit. Door gezamenlijke inspanningen, zoals het aanbieden van workshops, trainingen en programma’s, kunnen scholen meer aandacht besteden aan mentale gezondheid.

Bekijk de uitgebreide terugblik

 

Heb je ideeën? Wil je zelf in actie komen? Neem contact op met Wico of Wilfred.
Dit vind je misschien ook interessant: Hoe kunnen zowel IQ als EQ op school tot bloei komen?

Impact Night vond 4 juni plaats in Rotterdam Ahoy, georganiseerd door Young Impact in samenwerking met diverse organisaties waaronder Nationale-Nederlanden, WWF, KRO-NCRV, MIND Us, Danspaleis, Nationale Postcode Loterij, Join Us,  Bendl, Green Side, Quardin, Dopper, UNICEF, The Recharge Club, We zien mekaar, PACT, Naaijerij en CJP.

Missie Mentaal

Missie mentaal verindt organisaties, verwelkomt nieuwe partijen, deelt ervaringskennis en organiseert activiteiten rondom de beweging naar een mentaal gezonder Nederland.

Netwerkadviseur onderwijs
Netwerkadviseur (Mentale) Gezondheid & Zorg