juni
25

Webinar: Hittestress in coronatijd. Hoe beschermen we onze ouderen?

Laden Evenementen

Webinar: Hittestress in coronatijd. Hoe beschermen we onze ouderen?

De zomers in Nederland worden steeds warmer. Uitdroging, hittestress en oververhitting liggen op de loer. Op 25 juni 2020 organiseren Klimaatverbond Nederland, Eén tegen Eenzaamheid, Rode Kruis en Alles is Gezondheid een (gratis) online meeting over de vraag hoe we in corona-tijd ouderen optimaal kunnen beschermen tegen extreme hitte in Nederland.

Ook deze zomer lijkt de kans op hittegolven groot. Door de coronacrisis zijn ouderen extra kwetsbaar. Ze lopen sowieso grotere gezondheidsrisico’s omdat ouderen dorst en hitte minder duidelijk ervaren en ze soms oververhit of uitgedroogd raken zonder het zelf te merken.

Daar komt bij dat door corona veel zelfstandig wonende ouderen in thuisisolatie zitten in vaak slecht gekoelde huizen. Naar buiten kunnen -of durven- ze niet. Ventileren in de nachtelijke uren is niet altijd veilig. En waar anders een mantelzorger of kennis nog in de gaten hield of iemand voldoende drinkt en ventileert, is dat nu niet altijd mogelijk.

Om het nog lastiger te maken, blijken de aan corona aangepaste adviezen tijdens hittegolven complexer en soms tegenstrijdig. Vooral het gebruik van airco’s en ventilatoren in de woonzorg-omgeving is lastig vanwege het risico op verspreiding van het virus.

Op initiatief van Klimaatverbond willen deskundigen op het gebied van klimaat, meteorologie, ouderenzorg samen met professionals van het Rode Kruis en Alles is Gezondheid deze risico’s en adviezen onder de aandacht brengen. En aanzetten tot actie: wat kun je vanuit jouw werk doen?

Aan het begin van mogelijk weer een hete zomer vindt daarom de online meeting ‘Hittestress, corona en ouderen’ plaats. Deskundigen vertellen over de huidige kennis en adviezen en over de initiatieven die al zijn genomen. We nodigen je uit om tips en ideeën te delen.

Lees ook het interview met Madeleen Helmer op de website van Alles is Gezondheid.

Sprekers

  • Margot Ribberink (meteoroloog, bekend van RTL, ambassadeur Duurzaamheid en Klimaat)
  • Specialist ouderenzorg (onder voorbehoud)
  • Werner Hagens (RIVM)
  • Marianne van den Anker (ambassadeur Eén tegen Eenzaamheid)
  • Madeleen Helmer (projectleider klimaatadaptatie, Klimaatverbond Nederland)
  • Yvonne Breedijk (projectleider noodsituaties, Nederlandse Rode Kruis)

Presentatie

Presentatie is in handen van Karen van Ruiten van Alles is Gezondheid.

Voor wie

De online meeting is gericht op alle professionals die werken met of voor ouderen en andere betrokkenen uit de wereld van verpleging, zorg, welzijn, gezondheid, overheid en klimaat.

Uitzending

Donderdag 25 juni 2020 van 14.00-15.00 uur – na afloop is er gelegenheid tot netwerken via de chat.

Webinar

Uitzending vind plaats via Zoom, deze zit met 100 deelnemers vol. Kijkers kunnen meedoen met chatten, tips en suggesties,  oplossingen delen en vragen stellen. Via deze link kun je de livestream volgen: https://youtu.be/-h4D5KKZ9Mc. De uitzendiong is hier terug te kijken: https://youtu.be/t-FNGhMpDgY.

Kijken en meedoen

De sessie via plaats via het Zoom account van Alles is Gezondheid. De meeting heeft een openbaar karakter. Zet zelf de datum/tijd van uitzending in je agenda.

Deelname is gratis. Donderdag 25 juni om 09:00 uur krijgen alle deelnemers die zich hebben opgegeven om het webinar bij te wonen een kijklink met een toegangscode. Maximaal aantal kijkers is 100.

Tags

covid19 eenzaamheid hitte ouderen

Webinar: Hittestress in coronatijd. Hoe beschermen we onze ouderen?

Datum: donderdag 25 juni
Time: 14:00 - 15:00 uur
Location: Online

Gratis

Deel dit evenement