juni
19

Theater 2-luik: Zorgen voor AI & Hoe kijken we naar waanzin

Laden Evenementen

Theater 2-luik: Zorgen voor AI & Hoe kijken we naar waanzin

Op woensdag 19 juni 2024 organiseert Alles is Gezondheid een bijzondere middag voor vooruitziende zorg- en gezondheidsprofessionals in Utrecht. Aan de hand van twee theatrale lezingen gaan we in gesprek over AI in de zorg (deel 1) en over de vraag hoe we kijken naar waanzin (deel 2).

M.m.v. toekomst-antropoloog Roanne van Voorst (Universiteit van Amsterdam), AI-specialist Wico Mulder (TNO), Regisseur & kunstenaar Michaël Bloos, Company New Heroes en Netwerkadviseur Wico Mulder (Alles is Gezondheid).. Deelname is gratis.

Deel 1: Zorgen voor AI

Welkom bij de première van ‘Zorgen voor AI’ Een theatrale lezing over hoe medici samenwerken met algoritmes – een inkijkje op weg naar 2030:

 • Hoe ziet de werkdag van een arts of verpleegkundige er over een jaar of 5 uit?
 • Hoe worden medische professionals dan geholpen door Artificial Intelligence?
 • Waar maken ze zich zorgen over en tegen welke problemen lopen zij aan?

Door en voor medische professionals

De voorstelling is gebaseerd op diepgravend antropologisch onderzoek naar de samenwerking tussen mens en machine in de setting van de zorg. Tientallen artsen, AI programmeurs, ethici en toekomstdenkers werkten mee  aan de totstandkoming.

Het resultaat is een voordacht van een toekomstscenario over de samenwerking tussen artsen, verpleegkundigen en algoritmes in ziekenhuizen. Het belicht zowel de positieve als negatieve gevolgen op hun dagelijks werk. Bijvoorbeeld op het vlak van menselijke vaardigheden, de verschuiving van verantwoordelijkheid en werkdruk.

Duidelijk wordt hoe de werkpraktijk in ziekenhuizen aan het veranderen is – en nog (flink) veranderen gaat. Bijvoorbeeld op het gebied van ‘ethische AI’. We zien hoe de samenwerking tussen mens en machine, ondanks strenge wet en regelgeving, soms héél anders uitpakt dan verwacht.

Maar willen we dit eigenlijk wel? Zo nee, welke maatregelen moeten we nemen om een ánder scenario te laten ontstaan? Zo ja, welke praktische en ethische zaken moeten we in acht nemen om dit scenario werkelijk te laten plaatsvinden?

Nagesprek en dialoog

Na de voorstelling gaan we hierover -samen met het publiek- in gesprek met dr. Roanne van Voorst en AI-specialist Wico Mulder:

 • Roanne van Voorst is toekomst-antropoloog aan de Universiteit van Amsterdam, voorzitter van de Dutch Future Society en hoofdonderzoeker van een internationaal onderzoek naar de toekomst van gezondheidszorg (European Research Committee).
 • Wico Mulder is AI specialist bij TNO en richt zich op interactie en samenwerking tussen mens en AI. Dit doet hij in verschillende sectoren zoals industrie, energie, veiligheid en op het gebied van jongeren en mentale gezondheid.

Deel 2: Possible Minds: spelen met vuur

Wat is waar en wat niet? Hoe gaan we om met psychische kwetsbaarheid? Stap binnen in het Universum van de Waanzin, geleid door regisseur Michaël Bloos. Na jaren van onderzoek en creatieve exploratie nodigt hij je uit voor een reis door zijn persoonlijke en onze maatschappelijke verhouding tot waanzin.

Michaël Bloos voerde intieme gesprekken met talloze experts en maakte o.a. internationale voorstellingen en museale installaties. Deze middag deelt hij zijn ervaringen en inzichten, geïnspireerd door zijn eigen familieachtergrond. In een theatrale vertelling, doordrenkt met filosofische reflecties en persoonlijke ontdekkingen, duikt Bloos diep in de psyche, waar angst en creativiteit elkaar ontmoeten.

‘Possible Minds’ is een zoektocht naar grip op de werkelijkheid en tegelijkertijd een viering van de kracht van verbeelding en gedeelde ervaring. Wees voorbereid om je eigen perceptie uit te dagen en samen met Michaël de grenzen van de menselijke geest te verkennen.

Nagesprek en dialoog

Na de voorstelling gaan we hierover -samen met het publiek- in gesprek met regisseur Michaël Bloos en arts M&G Wico Mulder:

 • In een meerjarig project onderzoekt regisseur en kunstenaar Michaël Bloos de zin van de waan. Dit doet hij samen met andere kunstenaars en experts uit de wetenschap en het maatschappelijk domein. Zo bouwt hij met theater-, film-, audio-, installatie- en live researchavonden zijn ‘Universum van de Waanzin.
 • Company New Heroes creëert multidisciplinaire storytellingprojecten die een praktische, ethische dialoog aanjagen over het veranderende waardesysteem. Ze staan internationaal bekend om het creatief vormgeven van gesprek tussen burgers en professionals uit bedrijfsleven, wetenschap en overheid.
 • Wico Mulder, arts M&G is Netwerkadviseur Mentale Gezondheid en Welbevinden bij Alles is Gezondheid, co-auteur In Gesprek met jongvolwassenen en tevens werkzaam bij Praktijk SALUT.

Tijden

 • 14.30: inloop
 • 15.00: Welkom en inleiding
 • 15.05: Theater Deel 1: Zorgwerk van de toekomst + nagesprek
 • 16.05: Korte pauze
 •  16.15: Theater Deel 2: Hoe kijken we naar waanzin + nagesprek
 •  17.15: Borrel en doorpraten met makers

Locatie

Jaarbeurs Innovation Mile (JIM)
The HUB
Jaarbeursplein 6
3521 AL UTRECHT

Aanmelden

Meld je hier aan voor deze bijeenkomst. Er is plek voor maximaal 50 deelnemers. Deelname is gratis.

Theater 2-luik: Zorgen voor AI & Hoe kijken we naar waanzin

Datum: woensdag 19 juni
Time: 15:00 - 17:15 uur
Location: JIM Utrecht
Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

JIM Utrecht

Jaarbeursplein 6,

Plan uw route