maart
31

The Wisdom of Trauma: we moeten de mens zien, niet het probleem

Laden Evenementen

The Wisdom of Trauma: we moeten de mens zien, niet het probleem

Op 31 maart 2022 van 12.00-13.30 uur organiseert Alles is Gezondheid met Proscoop en Stichting Emovere een interactieve lunchsessie over de documentaire The Wisdom of Trauma. We gaan in digitaal gesprek over de impact van trauma, wat we hiervan kunnen leren en hoe we hier op een helende manier mee kunnen omgaan.

“Kinderen raken niet getraumatiseerd doordat ze pijn doormaken, kinderen raken getraumatiseerd omdat ze alleen zijn met pijn en verdriet”.

Trauma is een onderwerp dat volop in de belangstelling staat. Zeker nu we verplicht ‘stil’ hebben gestaan door Corona. In de documentaire Wisdom of Trauma deelt de Canadese arts Dr. Gabor Maté zijn ideeën en praktijkervaringen na tientallen jaren onderzoek en werken in het veld van trauma. Hij laat zien wat hij doet om de cyclus van onbegrip en overmedicalisering te doorbreken.

Waarom focussen we op wat er mis is met iemand als het gaat om bijvoorbeeld verslaving, zelfhaat, risicogedrag of angst?
Waarom kiezen we voor medicalisering en kijken we niet wat er met diegene is gebeurd dat zoveel pijn heeft veroorzaakt? In de bijeenkomst bekijken we hoe we de maatschappij, ons zorgsysteem en onszelf kunnen verrijken met specifieke inzichten over wat trauma is, hoe het ontstaat, hoe het zich uit en hoe we deze kennis kunnen integreren in de dagelijkse praktijk om de aanpak van trauma te optimaliseren.

Gabor Maté ziet vele mogelijkheden voor herstel als we begrijpen hoe trauma ons welzijn beïnvloedt en als er in alle domeinen écht wordt geluisterd naar wat pijn ons leert en wil vertellen. Maté besteedt aandacht aan de vervorming van mens en systeem en wat we daarvan kunnen leren.

Bekijk de film

We raden aan dat deelnemers aan het webinar de documentaire vooraf bekijken. De gehele documentaire The Wisdom of trauma is te zien via deze link. Er wordt van jou een kleine bijdrage gevraagd.

Bekijk hier de trailer:

Opzet en tijden

De digitale bijeenkomst vindt plaats op 31 maart 2022 en bestaat uit twee delen.

  • 12.00-13.00 uur: webinar over de documentaire met ruimte voor kijkersvragen en polls. Deelnemers ontvangen de kijklink een dag van tevoren.
  • 13.00-13.30 uur: dialoog in groepjes (in Zoom): inlog link voor Zoom volgt om 12.55 uur in de chat van het webinar.

Programma en sprekers

In het webinar reflecteren de gastsprekers op de film. Hierna gaan we in groepjes in gesprek over inzichten, nieuwe perspectieven en vervolgstappen. Sprekers zijn:

  • Anne Marsman, psycholoog, lichaamsgericht traumatherapeut i.o. en gepromoveerd op de lange termijn gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen in de jeugd.
  • Maarten Smetsers, ervaringsdeskundige en coach. Door ervaring ziet hij lichamelijke en/of emotionele klachten als kompas.
  • Marieke Gielen, arts en bewustzijnscoach, met focus op bewustzijnsgroei over de verbinding tussen lichaam-geest-ziel en natuur 

Host: Mia Wessels, arts, therapeut en spreker. Zij richtte De Jonge Dokter op en host de podcastserie Humanizing Healthcare over een nieuw paradigma in de zorg.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Meekijken met het webinar kan nog wel via deze link. De Zoom link voor het tweede deel vind je hier.

Sprekers

Maarten Smetsers I Ervaringsdeskundige / Coach
Mia Wessels | Arts, therapeut en spreker
Anne Marsman I Psycholoog / Traumatherapeut
Marieke Gielen | Arts en bewustzijnscoach
Maarten Smetsers I Ervaringsdeskundige / Coach
Mia Wessels | Arts, therapeut en spreker
Anne Marsman I Psycholoog / Traumatherapeut
Marieke Gielen | Arts en bewustzijnscoach
Alles is Gezondheid / Missie Mentaal

Proscoop

Stichting Emovere

The Wisdom of Trauma: we moeten de mens zien, niet het probleem

Datum: donderdag 31 maart
Time: 12:00 - 13:30 uur
Location: Online

Gratis

Deel dit evenement