september
10

Symposium Verder na Verlies, een dag om te delen – Editie 2

Laden Evenementen

Symposium Verder na Verlies, een dag om te delen – Editie 2

Na een indrukwekkende eerste editie nodigen Alles is Gezondheid, Antropia en The Optimist je uit voor de tweede editie van het symposium ‘Verder na Verlies – een dag om te delen’. Een dag voor iedereen die geraakt is door verlies – van een dierbare, fysieke of mentale gezondheid, werk of relatie. Ook ‘levend verlies’ krijgt aandacht.

Verdriet en rouw komt in golven. Veelal op onverwachte momenten, zonder aankondiging. Rouw en afscheid nemen is persoonlijk,grillig en kent geen vaste route. Wat geeft jou houvast? En hoe hervind je zin en richting na verlies?

Wat kun je verwachten?

‘Verder na Verlies’ is een dag met inspirerende sprekers en mooie workshops, vol reflectie, ontmoeting en verdieping, voor iedereen die zelf verlies heeft ervaren of werkt met mensen in verlies- en rouwprocessen. In een veilige omgeving kan je luisteren en delen met (ervarings)deskundigen, professionals, lotgenoten en andere betrokkenen. Er is ruimte voor (h)erkenning, nieuwe perspectieven en menselijkheid.

Voor wie?
Voor iedereen die rouw en verlies een plek probeert te geven. Voor wie (weer) zoekt naar zin, betekenis, verbinding en heling. Of je nu professional bent, ervaringsdeskundige wel / of (nog niet) geraakt bent door verlies – je bent van harte welkom.

Programma & Sprekers

We zijn trots dat de volgende sprekers van de partij zijn:

  • Rouw kan een venster zijn naar wat er werkelijk toe doet in het leven, aldus onze hoofdspreker prof. dr. Carlo Leget, hoogleraar zorgethiek en geestelijke verzorging aan de Universiteit voor Humanistiek. Samen met de Deense rouwexpert Mai-Britt Guldin schreef hij het boek Verlieskunst. Over verlies, rouw en existentiële groei. Hierin verkennen zij hoe verlies en rouw niet alleen pijnlijk, maar ook bronnen van wijsheid en innerlijke groei kunnen zijn. Tijdens zijn lezing neemt Carlo ons mee in deze visie, en verkent hij hoe we ruimte kunnen maken voor verlies – in onszelf, in de zorg, en in de samenleving. Lees hier alvast meer over Verlieskunst en een interview met Carlo Leget.
  • Hanna Timmers, theatermaker neemt je in de performance ‘Voor als je doodgaat’ mee in verhalen over verlies, verdriet en veerkracht. Samen met Gerbrand Bos maakte ze de gelijknamige installatie (het-nut.nl). “Een verzameling over dicht bij sterven zijn met handvatten en verhalen voor de dood”. Of we het nou willen of niet, de dood is onderdeel van ons leven. Dus laten we er samen over spreken, zodat we iets meer weten waar we aan toe zijn – als het zover is. Deze installatie is (nog) te zien in Museum Tot Zo Ver in Amsterdam. Meer informatie.
  • Voor Maaike Verkeste, bestuurder in onderwijs, moeder van twee zonen en weduwe, is de dood geen onbekende. Kort na de geboorte van haar eerste zoon verloor ze haar vader, haar dochtertje Sterre werd stil geboren en in 2023 verloor ze haar man. Ieder verlies droeg een ander gezicht, maar allemaal lieten ze sporen na. Hoe blijf je open als je hart gebroken is? Hoe stuur je als je zelf zoekt naar richting? Hoe geef je opnieuw vorm aan liefde. Maaike neemt je mee in haar persoonlijke reis na verlies én de spiegel die haar professionele rol haar voorhield. Een verhaal over loslaten, leiderschap, kwetsbaarheid en opnieuw leren verbinden.

Keuzeworkshops (er volgen er meer)

  • Wilbert van Rooij, psychiater neemt je mee in het verlies van mentale gezondheid en het omgaan met de naderende dood van een dierbare naaste. Dit doet hij mede aan de hand van het boek “als ik het leven over mocht doen” van de Australische Bronnie Ware (verpleegkundige/stervensbegeleider) die zeer persoonlijke gesprekken aanging met mensen voor wie het einde in zich was, over waar ze in hun leven spijt van hadden. Lees of bekijk vooraf: Regrets of the dying en TEDx Regret-free living
  • Bart Both initiatiefnemer van Rouwnetwerk Jong. Een plek waar jongeren stil kunnen staan bij het rouwen en alles wat daarbij komt kijken. Meer informatie.
  • Fook Hali gaat in gesprek over haar boek Dansen met de dood dat in het najaar verschijnt. Een verhaal, dat je vanuit verschillende perspectieven laat nadenken over psychische problemen, zelfbeschikking en grenzen van naasten. Kun je een ander helpen als je jezelf vergeet? En hoe kijken wij anno 2025 aan tegen lijden?
  • Labyrint Lopen met aandacht voor verlies en rouw met  John Musterd. Het labyrint symboliseert persoonlijke transformatie door de reis in vier dimensies van intelligentie (fysiek, emotioneel, intellectueel en spiritueel).
  • Elsbeth Kuysters: schrijver, coach, psycholoog, initiatiefnemer Stichting SaarisnietGek en auteur van ‘De glans van snot’ en  ‘Moederhart vol rouw en liefde‘, dat gaat over hoe ze verder leeft na het verlies van haar dochter Sara.

Praktische informatie

  • Datum: woensdag 10 september 2025
  • Tijd: van 10.30-16.30 (Inloop: 10.00 uur en aansluitend een borrel.)
  • Locatie: Antropia in Driebergen (direct naast NS-station Driebergen-Zeist).
  • Kosten: €47,50 voor de hele dag (inclusief lunch uit biologisch keuken). Ben je niet in staat om een ticket te kopen of is een financiële bijdrage niet haalbaar? Stuur dan een mail naar info@allesisgezondheid.nl om aanspraak te maken op gratis entree.

Deze bijeenkomst vindt plaats in de Wereld Suicide Preventie Week  en is mede mogelijk gemaakt door The Optimist en Antropia

Tags

rouw veerkracht verbinding verlies

Symposium Verder na Verlies, een dag om te delen – Editie 2

Datum: woensdag 10 september
Time: 10:30 - 16:30 uur
Location: Antropia - Driebergen
Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Antropia

Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

Plan uw route