juni
25

Natuur & Mentale Gezondheid 2020

Laden Evenementen

Natuur & Mentale Gezondheid 2020

Bijeenkomst gaat niet door i.v.m. corona maatregelen.  

Op donderdag 25 juni 2020 organiseert Stichting Green Mental Health in samenwerking met IVN Natuureducatie, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Centrum Frits en vele andere partners het congres en buitenfestival Natuur & Mentale Gezondheid op het landgoed Cruyshof in Baarle-Nassau.

Binnen Nederland is er een toenemende belangstelling voor projecten en activiteiten op het raakvlak van natuur en mentale gezondheid. De huidige maatschappij wordt steeds complexer en ons brein heeft de tijd nodig om af te koelen en te resetten. Waar kan dit beter dan in de buitenlucht, in een park en in de vrije natuur op een mooie stille plek waar minder prikkels zijn en nieuwe creatieve gedachten weer wortel kunnen schieten?

Er is in de afgelopen maanden een nieuwe ‘groene beweging’ ontstaan. Gepassioneerde mensen vanuit zorg- en natuurorganisaties hebben de krachten gebundeld en delen kennis en ervaringen die bijdragen aan een betere mentale gezondheid in de breedste zin van het woord. We informeren elkaar door middel van lezingen, workshops en buitenactiviteiten en wisselen kennis en ervaringen uit. Het doel van deze bijeenkomsten is dat er binnen Nederland een netwerk ontstaat van gelijkgestemden; mensen met een passie voor natuur en mentale gezondheid.

Waar kun je het beste een congres en buitenfestival organiseren over dit thema? In de buitenlucht natuurlijk. Een dag lang slaan we ons kamp op, op het twaalf hectare grote terrein van landgoed Cruyshof. We zijn te gast bij het respijthuis Centrum Frits in Baarle-Nassau, vlak bij de Belgische grens.

In een grote tent worden lezingen gehouden, in kleinere tenten en enkele trailers en schuren worden workshops gegeven en er zijn buitenactiviteiten op het landgoed. Er is een beursplein en we lunchen samen aan lange tafels op het cateringplein. Het eten en een deel van het drinken is lokaal geproduceerd door een netwerk van boeren uit de omgeving.

De mogelijkheid wordt geboden om de nacht van tevoren te kamperen op de pop-up-camping, bijvoorbeeld in je eigen tent, camper of caravan. De organisatie zorgt voor een ‘provisorische’ toilet- en wasruimte. Op die manier kun je donderdag 25 juni aanschuiven voor het ontbijt voor de kampeerders en ben je ruim op tijd aanwezig voor het congres en het buitenfestival.

Welk programma kun je verwachten? De grote tent is ingericht voor de wetenschappers. Onderzoekers uit het hele land praten je bij over het nut en de noodzaak van herstellen in de natuur en op welke manieren je dit het beste kunt doen. Alle bij ons bekende nature based interventions (NBI) komen aan bod. Ook maken we duidelijk hoe je deze nieuwe interventies kunt implementeren binnen je eigen organisatie.

In de overige tenten en op verschillende plaatsen op het terrein laten we je de goede voorbeelden uit de praktijk zien en horen, die momenteel al succesvol zijn in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de zorgboerderij van Bram van der Leden, ervaringen met natuur op recept, het bouwen van een tiny house, helende tuinen, respijtzorg van Centrum Frits, speciale projecten voor ouderen, projecten voor jongeren, dagbesteding door werken in het bos en succesvolle re-integratieprojecten in de natuur.

Kijk hier voor meer informatie en kampeermogelijkheden: https://greenmentalhealth.nl/.

Natuur & Mentale Gezondheid 2020

Datum: donderdag 25 juni
Location: Respijthuis Centrum Frits - Baarle Nassau

€ 199

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Respijthuis Centrum Frits

Bredaseweg 41, 5111GD Baarle Nassau

Plan uw route