september
27

Minisymposium Positieve Gezondheid

Laden Evenementen

Minisymposium Positieve Gezondheid

Steeds meer (maatschappelijke) bibliotheken en hun partners werken met het concept Positieve Gezondheid. Dit draait om een brede kijk op gezondheid: sociale contacten, bewegen en gezonde voeding maar ook de kans krijgen jezelf te ontwikkelen en te mogen leren. Bibliotheek De tweede verdieping en de BiSC nodigen professionals uit de bibliotheekwereld en uit zorg, welzijn, sport en cultuur uit voor de miniconferentie Positieve Gezondheid op dinsdag 27 september. De conferentie vindt plaats in Theater DE KOM in Nieuwegein en is – na aanmelding – gratis te bezoeken. De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door Alles is Gezondheid. Machteld Huber verzorgt een deel van het programma en Hans Christiaanse  is dagvoorzitter.

Tijdens de miniconferentie maak je kennis met het concept Positieve Gezondheid, leer je hoe dit in beleid wordt vertaald en ga je zelf aan de slag met de toepassingsmogelijkheden voor bibliotheken en taalorganisaties, kunst & cultuur. Hoe werken zij samen met zorg, welzijn en sport en de gemeente aan een gezonde, sociale en inclusieve wijk? Op de website vind je meer informatie over de sprekers waaronder Machteld Huber en over de workshops gevolgd kunnen worden. Er zijn twee workshoprondes, elke ronde kan elke deelnemer kiezen uit één van de vier workshops.

Het programma

13.00                   Opening conferentie
door directeur/bestuurder van bibliotheek De tweede verdieping Roel Zuidhof. Dagvoorzitter Hans Christiaanse.

13:15                   Wat is Positieve Gezondheid?
door Machteld Huber
Voormalig huisarts Machteld Huber besloot na eigen ervaring met ziekte de zorg te willen verbreden, met meer aandacht voor veerkracht van mensen. Via een onderzoeksroute ontwikkelde zij de visie van Positieve Gezondheid, dat inmiddels breed omarmd wordt. De essentie is dat je van iets móeten naar iets wíllen mag gaan. Ze zal onder meer ingaan op de toegankelijkheid van het begrip en het belang van jezelf te kunnen uitdrukken, en een positieve toekomst te kunnen schetsen, door middel van taal.

13:45                   Lezing (positieve) gezondheidsvaardigheden 
door Lies ter Beek (Vrije Universiteit Amsterdam)
Lies ter Beek, assistent professor Preventie & public health bij de Vrije Universiteit Amsterdam, is lid van het wetenschappelijke projectteam dat de cursus de cursus ‘Gezond en goed met elkaar’ ontwikkelde in opdracht van de gemeente Amersfoort: een serie bijeenkomsten voor mensen die laaggeletterd zijn en weinig gezondheidsvaardigheden hebben, waarin de pijlers van positieve gezondheid centraal staan. In haar lezing gaat ze in op: Wat zijn gezondheidsvaardigheden en waarom zijn ze belangrijk in het dagelijks leven? Hoe leer je mensen positieve gezondheidsvaardigheden aan?

14:15                   Sportief intermezzo
door SportID/buurtsportcoaches
De buurtsportcoaches van SportID Nieuwegein willen inwoners structureel in beweging brengen, door onder meer het ontwikkelen en organiseren van sport- en beweegactiviteiten. Hierbij staat gezondheid, plezier en verbinding centraal. Tijdens de miniconferentie zal SportID een laagdrempelig beweegmoment verzorgen.

14:25                   Koffie & thee
14:30                   Start workshopronde 1: 

1.           Spelenderwijs in gesprek over Positieve Gezondheid
door Ellen Spanjers (projectleider Innovatie, Zorgbelang Inclusief), Diana Schimmel (wijkcoach Veens Welzijn), Dymphna de Graaff (begeleider Somalische vrouwengroep) en Rianne Slaats (taalhuiscoördinator Bibliotheek Veenendaal)

Kom, kijk, doe mee en maak kennis met het nieuwe bordspel Positieve Gezondheid. Leer meer over het ontwikkelproces en de samenwerking met taalgroepen.

2.           Samenwerken in een (gezondheids)netwerk
door Marjan Middelkoop, Cubiss
Marjan Middelkoop werkt als adviseur bij Cubiss en heeft zich onder meer gespecialiseerd in het begeleiden van netwerken. Ze ontwikkelde ook de training ‘Samenwerken in netwerken’, voor bibliotheken. Van haar leer je alles over de kunst van samenwerken: de theorie en de modellen achter samenwerken in netwerken en de verschillen in dynamiek tussen werken in een verticale organisatie en in een horizontaal netwerk. En vooral: hoe start je een samenwerking op een goede manier en hoe maak je deze tot een succes?

3.           Samenwerken tussen onderwijs, welzijn en bibliotheek in Amsterdam
door Glauke Pieters van de OBA en Fenna Wichers, Hogeschool Amsterdam

De Buurtcampus is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Samen creëerden ze in verschillende buurten een plek, waar ze gezamenlijk met bewoners en partners uit de wijk, programma’s en producten ontwikkelen die aansluiten bij lokale vraagstukken. Doelstelling van de HvA is om vanuit alle faculteiten onderwijs te verzorgen en projecten en onderzoek uit te voeren in de Buurtcampus en op die manier bij te dragen aan sociale en vitale wijken. De OBA wil met haar vestigingen als buurtplatform een verbindende schakel zijn tussen (maatschappelijke) organisaties en bewoners. Na de eerste fase zijn OBA en HvA nu een belangrijke volgende stap aan het voorbereiden: hoe geef je de mensen uit de wijken zelf echt de regie over de Buurtcampus en laat je hun wensen en behoeften leidend zijn? In deze workshop vertellen ze meer over dit project en de geleerde lessen.

4.           Model Gezondheid en vitaliteit
door Ilse Verburgh, directeur-bestuurder bibliotheek Kerkrade

Ilse Verburgh is directeur-bestuurder bij de bibliotheek Kerkrade. Ze vertelt in vogelvlucht op welke wijze bibliotheken aan de slag kunnen met Positieve Gezondheid als onderdeel van basisvaardigheden. Ze deelt het door Kerkrade ontwikkeld concept Gezondheid & vitaliteit en geeft tips hoe je als bibliotheek zorg en welzijn kunt betrekken. Dit allemaal aan de hand van concrete voorbeelden zodat je nadien direct aan de slag kunt. 

15:15                   Intermezzo, koffie & thee
Door Irene Helderman (bestuurder bibliotheek de Kempen en voormalig GGZ-medewerker).

Intermezzo rondom Positieve Gezondheid en mentale gezondheid.

15:30                   Start workshopronde 2: 

1.           Voel je goed!
Door Marieke Wiebing van Stichting Lezen en Schrijven en Milo Extercatte (Hadoks).
Bij veel interventies lopen laaggeletterden en anderstaligen aan tegen de taligheid van het programma. Voel je goed! is een interventie rondom bewegen en gezond eten speciaal voor laaggeletterden.

2.           Positieve Gezondheid in de wijk
Door SportID, Gemeente Nieuwegein, Fysiotherapiepraktijk Galecop, Movactor en Colinda Olff van bibliotheek De tweede verdieping. 
Hoe werk je met partners en inwoners samen rondom Positieve Gezondheid in de wijk en welke rol pakt de bibliotheek in dit samenwerkingsverband? Praktijkvoorbeeld aan de hand van Galecop Geweldig en de healthchecks in de wijk.

3.          Maximaal Gezond Nieuwegein
door Gea van Andel, van Maximaal Gezond Nieuwegein
Gea van Andel is trainer Positieve Gezondheid en projectleider Maximaal Gezond Nieuwegein. In dit project richten zorgverleners zich niet alleen op klachten en ziekten, maar kijken ze op een bredere manier naar zorg en gezondheid. Voor veel mensen die met gezondheidsklachten naar de huisartsenpraktijk komen, ligt de beste oplossing niet op het medische vlak. Met dit project hebben we het ervaren van meer geluk en meedoen van inwoners voor ogen. De buurtverbinder gaat met de inwoner in gesprek om zo samen te ontdekken wat iemand verder helpt. Positieve Gezondheid en het voeren van het andere gesprek zijn daarin belangrijke sleutels, evenals de samenwerking met de bibliotheek wat betreft inwoners die minder goed kunnen lezen en schrijven.

4.           Rollenspel – Projectteam gezondheidsvaardigheden SPN/KB
Door Eline de Visser (projectleider Gezondheidsvaardigheden) en Froukje Stuursma (POI-adviseur).

Waarom is het logisch dat de bibliotheek zich over gezondheid buigt? Hoe pakken we dit aan vanuit de Koninklijke Bibliotheek en SPN? En welke samenwerkingsvormen, programmering en educatieve content, zoals DigiVitaler, zijn inmiddels al opgezet? Door middel van een rollenspel krijg je inzicht in het belang van samenwerking tussen partners rondom gezondheid.

16:15                   Afsluiting conferentie Intermezzo
door DE KOM

Muziek verbindt. Dat weten we allemaal. En toch blijft het iedere keer weer een kick als je dat als mens ook daadwerkelijk ervaart. De energie die loskomt als je samen muziek maakt… Dat kan op hoog niveau, maar zeker ook lekker laagdrempelig. In de intermezzo Bucket Drumming ervaar jij hoe het is om met emmers en pannendeksels een hoop lol te hebben samen en tegelijkertijd een fijne groove neer te zetten.

16:30                   Borrel
Let op: per ronde kun je één workshop volgen. Meld je hier aan om deel te nemen aan de conferentie!

De miniconferentie Positieve Gezondheid is mede mogelijk gemaakt door Alles is Gezondheid en wordt georganiseerd door bibliotheek De tweede verdieping, BiSC, Cubiss, De Componist, Provincie Utrecht, lokale zorgverleners, Movactor, SportID en DE KOM.

Minisymposium Positieve Gezondheid

Datum: dinsdag 27 september
Time: 13:00 - 17:00 uur
Location: Theater de KOM - Nieuwegein

Gratis

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Theater de KOM

stadsplein 8, 3431LZ Nieuwegein

Plan uw route