mei
22

Mental Health Week Europe 2023 – Drieluik Alles is Gezondheid Adverse Childhood Experiences

Laden Evenementen

Mental Health Week Europe 2023 – Drieluik Alles is Gezondheid Adverse Childhood Experiences

Van 22 tot en met 28 mei 2023 is het de Europese week van de mentale gezondheid. Het doel van de week is om het belang van mentale gezondheid in Nederland onder de aandacht te brengen. Dit doet het ministerie van VWS in samenwerking met de netwerkpartners. Op deze manier maken we samen mentale gezondheid meer bespreekbaar en zichtbaar. Alles is Gezondheid biedt in het kader van deze week een drieluik aan.

Het drieluik bestaat uit de 3 documentaires ‘The Wisdom of Trauma’, ‘Resilience’ en ‘In Utero’. De documentaires raken de thema’s zingeving, trauma en herstel en zijn alledrie kosteloos te bekijken gedurende de Europese week van de mentale gezondheid. Ook de webinars met experts & ervaringsdeskundigen zijn via de link te zien en je vindt hier uiterst relevante artikelen over Adverse Childhood Experiences (ACE’s) aangeboden door de Augeo Foundation.

1. Wisdom of Trauma

In maart 2022 organiseerde Alles is Gezondheid met partners Proscoop en Emovere een webinar over de veelbesproken documentaire The Wisdom of Trauma. Je bekijkt de documentaire hier nu kosteloos. In het betaalproces geef je aan dat je niet doneert, dat heeft Alles is Gezondheid reeds gedaan. (Vink de optie ‘donate what you can’ aan).

Over Wisdom of Trauma

In de documentaire Wisdom of Trauma deelt de Canadese arts Dr. Gabor Maté zijn ideeën, kennis en praktijkervaringen in het veld van trauma. Hij laat zien wat hij doet om de cyclus van onbegrip en overmedicalisering te doorbreken. Waarom kijken we niet meer naar wat er bij iemand is gebeurd dat zoveel pijn heeft veroorzaakt? Met experts en kijkers gingen we in het webinar gesprek over de impact van trauma, wat we hiervan kunnen leren en hoe we hier op een helende manier mee kunnen omgaan.

  • Artikel Augeo Foundation ‘Beschadigd voor het leven’
    Hoe komt het dat psychische mishandeling en psychische verwaarlozing zulke diepe sporen nalaten? En waarom moeten we er als professionals alerter op worden? Hoogleraar Bernet Elzinga en psycholoog Anne Marsman delen hun kennis over deze meest voorkomende vormen van kindermishandeling. Anne Marsman was een van de gasten tijdens het webinar over de documentaire ‘The wisdom of trauma’.

2. Resilience

Eerder organiseerde Alles is Gezondheid met Proscoop en Stichting Emovere een lunchwebinar over de documentaire Resilience. De documentaire Resilience is hier te bekijken van 22 t/m 28 mei. Toegangscode is RBP-BPAA.

Over Resilience

De documentaire ‘Resilience: the biology of stress & the science of hope’ laat zien dat jonge kinderen die langdurige toxische stress’ ervaren – bijvoorbeeld door misbruik of een onveilige situatie – op latere leeftijd meer gezondheidsklachten ontwikkelen en eerder overlijden. We zien ook manieren om de veerkracht (van jongeren en ouders) te vergroten en zo de effecten van ongewenste, ingrijpende of traumatische jeugdervaringen tegen te gaan (ook wel ACE’s genoemd: Adverse Childhood Experiences). Overigens betalen deze investeringen zich later terug door het uitblijven van zorgkosten, lagere criminaliteit, etc.

  • Reportage Augeo Foundation: ‘Pak je high five er eens bij’
    Met een vol hoofd kun je niet leren. Daarvan is het onderwijsteam van de Nicolaasschool in Rotterdam overtuigd. Als eerste in Nederland zet het vol in op veerkracht en welbevinden van de leerlingen, maar zeker óók van het team zelf. ‘We hebben echt goud in handen.’ Voormalig schooldirecteur Bernadette Lensen: ‘We krijgen in het onderwijs heel veel op ons bord en daar kunnen we niet altijd veel aan doen. Maar hoe we met al die druk en stress omgaan, dáár hebben we wel invloed op.’
  • Infographics over ingrijpende jeugdervaringen
    Kinderen die te maken hebben (gehad) met ingrijpende gebeurtenissen, kunnen daar hun hele leven negatieve gevolgen van ondervinden. Het hoeft niet, maar ze lopen een verhoogde kans op een ongezonde leefstijl, ernstige ziektes en chronische aandoeningen. Wat weten we over de oorzaken en over het voorkomen van ingrijpende jeugdervaringen? En hoe kunnen we zorgen voor een generatie die vrij is van ingrijpende jeugdervaringen? Augeo Foundation ontwikkelde vanuit het programma ‘Gezonde generatie vrij van ingrijpende ervaringen’ zeven infographics over ingrijpende ervaringen en de mogelijke gevolgen daarvan. Daarnaast is er ook een infographic ontwikkeld over Protective and Compensatory Experiences (PACES), ook wel beschermende factoren genoemd. Deze beschermende factoren kunnen kinderen helpen hun veerkracht verder te vergroten.
  • Interactieve animatie ‘Visie op veerkracht’
    Deze interactieve animatie is een mini-cursus over veerkracht. Je komt erachter wat veerkracht is. Welke hulpbronnen veerkracht helpen versterken. En hoe die hulpbronnen verband houden met elkaar. Deze veerkracht-visie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en geeft inzicht in de hulpbronnen waarop professionals invloed kunnen uitoefenen. (De animatie werkt het beste op desktop, laptop of tablet).

3. In Utero

Alles is Gezondheid organiseerde eerder een lunchwebinar over de documentaire ‘In Utero’. De documentaire bekijk je hier t/m 28 mei.

Over In Utero

In de documentaire staan drie vragen centraal: hoe worden we gevormd? Wie zijn we? Waarom zijn we wie we zijn? Aan de hand van interviews met wetenschappers, psychologen en artsen, kennis uit de epigenetica en biochemie, culturele mythes, populaire films en technologische trends toont de film hoe belangrijk de prenatale fase is. Deze periode geeft een verklaring voor het feit dat sommige mensen hun hele leven voor uitdagingen komen te staan terwijl anderen juist een voorspoedig leven leiden.

  • Artikel Augeo Foundatin ‘De eerste 1000 dagen van een kind zijn doorslaggevend’
    Hoe kunnen we kinderen uit gezinnen met problemen toch een veilige en liefdevolle start geven? ‘Wees de eerste jaren extra alert op het voorkomen van stress door verwaarlozing, armoede of geweld,’ zegt hoogleraar Tessa Roseboom in Augeo Magazine. Roseboom was een van de sprekers van het webinar ‘In Utero – How we begin, is who we become’.

In het webinar gingen we met experts en kijkers in gesprek over het leven in de baarmoeder en de impact daarvan op het verdere leven en ons gedrag.

Meer lezen?

Mental Health Week Europe 2023 – Drieluik Alles is Gezondheid Adverse Childhood Experiences

Begin: maandag 22 mei
Einde: 28 mei
Location: Online

Gratis

Deel dit evenement