november
7

De Gezonde Wijkbewoner: in the making

Laden Evenementen

De Gezonde Wijkbewoner: in the making

Gezondheid is niet langer het exclusieve domein van de zorg of medische wereld. Als we dwars door ketens en kolommen heen denken, is de uitdaging: hoe kunnen wijk, school, werk, zorg en de regio samen stappen zetten naar gezondere inwoners en vitale wijken? En als het even kan voor minder geld.

Schrijf je nu in voor de werkbijeenkomst ‘De Gezonde Wijkbewoner: in the making’ op 7 nov 2019. M.m.v. buurtmakers PLYGRND.city, real life cases van Gezondheidspact Utrecht, Social Design in Oudewater en een integrale wijkaanpak van eenzaamheid in Zutphen. Plus: matchmaking met social designers. Direct aanmelden.

In het traject de Gezonde Wijkbewoner Centraal stimuleren we eigentijds vitaliteitsdenken en onderzoeken we hoe inwoners, buurten en wijken gezondheidswinst kunnen boeken. Geen gemakkelijke opdracht, want dit vraagt om het eigen werkterrein te verlaten en je te verplaatsen naar ‘het midden’: naar het individu, de leefwereld van de bewoner.

Deze omslag in denken en doen gaat gepaard met risico’s, onzekerheden en het verlies van positie. Want hoe bereik je dan die inwoner in de wijk? Hoe laat je die spreken en zet je zijn behoefte centraal? Hoe verbindt je alle betrokken partijen om het gezondheidspotentieel te benutten? Welke oplossingen kunnen we samen uitproberen? Hoe zetten we daarbij onze eigen financiële en politieke belangen opzij? En tekenen zich in de verte dan ook nieuwe verdienmodellen voor gezondheid af?

Vragen waarover het afgelopen jaar de discussie is gevoerd zonder eindoplossingen. Maar elke dag leren we van nieuwe, integrale en inspirerende gezondheidsinitiatieven. Op donderdag 7 november 2019 gaan we de diepte in tijdens de werkbijeenkomst ‘De Gezonde Wijkbewoner: in the making’. We:

 • Zien integrale praktijken waarin gezocht wordt naar ontschotting tussen domeinen.
 • Zoomen in op behapbare (deel)oplossingen in de nieuwe werkelijkheid.
 • Vragen jouw ideeën om verschillende real life cases een stap verder te brengen.
 • Brengen je in contact met social designers op vragen en uitdagingen uit je eigen praktijk.

Voor wie
Deze middag is toegankelijk voor een breed publiek. Burgers, professionals, beleidsmakers, onderzoekers, social designers, integrale denkers, positieve gezondheid aanhangers en andere geïnteresseerden uit de wereld van zorg, gezondheid, wijk en welzijn van harte welkom.

Locatie
Met meer dan vijftig werkplaatsen, ontwerpstudio’s, mediamakers, een vershal en restaurant onder één dak, is Vechtclub XL een plek van betekenis voor creatief ondernemerschap in Utrecht.

Bushalte Anne Frankplein bevindt zich pal tegenover de ingang van het terrein van Vechtclub XL. Buslijnen van Station Utrecht Centraal: 24, 29, 47, 65, 66, 74, 77, 81, 474 en 495. Reistijd circa 10 minuten (of 25 minuten lopen).

Aanmelden
Deelname is gratis. Aanmelden kan hier. PS: Denk vooraf even na over welke gezondheidsvraag, idee of initiatief je graag met een social designer in contact komt tijdens de matchmaking ronde.

Traject Gezonde wijkbewoner
Voor wie het gemist heeft: Deze sessie is de derde bijeenkomst in een serie:

 • Eerst is verkend hoe social design kan helpen om de vitaliteit van mensen te verbeteren en hun leefomgeving gezonder te maken. Als denkconstruct hanteren we Kleidrecht: een fictieve wijk met 40.000 inwoners waar 16 verschillende factoren inwerken op iemands gezondheid.
 • Daarna is gekeken hoe wijk, school, werk en zorg samen stappen kunnen zetten naar gezondere inwoners en vitale wijken? Onderlegger was het Handvest ‘Doe eens wat in het midden’. Hierin vinden we 15 domeinoverstijgende voorbeelden die het veranderende gedrag in beeld brengen.

De aankomende sessie op 7 november 2019 is los te bezoeken. Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact op met Marc Roosenboom of Ferry Koper.

 • Inleiding door Ferry Koper (Alles is Gezondheid).
 • Leven in de brouwerij met Arjen Heus (PLYGRND.city): we ervaren hoe Hoodlab werkt in ontwikkelbuurten in Amsterdam en met dit ‘living lab’ het gesprek faciliteert tussen bewoners en professionals om laagdrempelig en vernieuwend samen te werken aan de buurt.
 •  Marc Roosenboom (Alles is Gezondheid) introduceert drie real life cases waar je van kan leren en mag meedenken om ze vooruit te helpen. Ook legt hij de afsluitende matchmaking uit tussen social designers en de deelnemers.

Deelnemers zetten hun denkkracht in bij een van de volgende real life cases:

 • Social Design pilot in Oudewater: Hoe kunnen oudere inwoners langer gezond thuis wonen en meedoen in de buurt?
 • Utrecht Gezondheidspact: Hoe kunnen wijkbewoners nou echt zélf bepalen wat ze willen en kunnen om gezonder(er) te leven?
 • Integrale aanpak Netwerk Eenzaamheid Zutphen: Hoe kunnen we eenzaamheid in de wijk tegengaan door de inzet van andere bewoners en verhalen vertellen aan en door ouderen.

Als ware het een maatschappelijke beursvloer is er afsluitend een matchmaking ronde tussen deelnemers en social designers. Want design thinking is een ideaal middel om te komen tot oplossingen vanuit de wijkbewoner zelf.

Iedereen vult bij aanmelding een prangende gezondheidsvraag, geweldig idee of lopend initiatief in. Je wordt gekoppeld aan een social designer met wie je kan kennismaken en Op het einde kijken welke matches zijn gemaakt.

Inclusief borrel en hapje!

De Gezonde Wijkbewoner: in the making

Datum: donderdag 7 november
Time: 14:00 - 17:00 uur
Location: Vechtclub XL - Utrecht

Gratis

Aanmelden evenement

Deel dit evenement

Locatie

Vechtclub XL

Europalaan 2B, 3526 KS Utrecht

Plan uw route