februari
11

Cubiss Stamtafel Kick-off 2021

Laden Evenementen

Cubiss Stamtafel Kick-off 2021

Hans Christiaanse, Netwerkadviseur bij Alles is Gezondheid, ‘schuift aan’ bij de Stamtafel van Cubiss en praat mee over verschillende thema’s die samenhangen met armoede in het gezin. Geletterdheid en de rol van de bibliotheken voor gezinnen in armoede staan op 11 februari centraal.

Doelgroep

Bij de Stamtafel Kick-off 2021 is iedereen van de Limburgse bibliotheken welkom én gericht op de projecten Jeugd en Onderwijs en Participatie en Zelfredzaamheid.

Programma

Alles is gezondheid – Keynote speaker Hans Christiaanse (voormalig netwerkadviseur ‘Alles is gezondheid)’ ​neemt deelnemers mee in het belang van het leggen van verbindingen met partners en de rol van bibliotheken bij allerlei thema’s die samenhangen met armoede in het gezin. Denk aan gezondheid van ouders en kinderen, de rol van laaggeletterdheid binnen gezinnen, het belang van basisvaardigheden en de samenwerking tussen zorg en bibliotheken. Ook tipt hij ouderbetrokkenheid aan.

IDO – De eerste presentatie gaat over Informatiepunten Digitale Overheid (IDO). Ivette Sprooten, projectleider Participatie & Zelfredzaamheid bij Cubiss, interviewt haar collega Marjan Middelkoop, adviseur Basisvaardigheden bij Cubiss, over digitale inclusie. Zij zoomen met name in op de voorbereidingen van de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) in Limburg. De lockdown werpt daarbij extra uitdagingen op.

Taalvriendelijke Bibliotheek – Een bibliotheek is een ontmoetingsplaats waar mensen met verschillende achtergronden samenkomen. Een zogenaamde Taalvriendelijke Bibliotheek verwelkomt en waardeert deze variëteit aan culturen en alle talen die gesproken worden. Marloes Antens staat kort stil bij het belang van Taalvriendelijke Bibliotheken en presenteert de brochure die ze heeft ontwikkeld.

Letterliefde – Letterliefde in Parkstad is een campagne voor alle mensen in de regio die beter willen leren en schrijven. Middels de acht filmpjes van de taalambassadeurs en ervaringsdeskundigen vraagt het Bondgenootschap Geletterdheid Parkstad aandacht voor de problematiek van laaggeletterdheid in de regio. Met hun verhalen laten ze zien dat weer naar “school gaan” als volwassene loont.
Marja Henssen, beleidsmedewerker Laaggeletterdheid en basisvaardigheden bij Schunck geeft een inkijkje in dit concept.

Mobiele Ontmoetingsplek – Jules Peters van Mirall Marketingadvies & Strategie presenteert zijn ervaringen met de Mobiele OntmoetingsPlek (MOP). Met de MOP maken ze op laagdrempelige wijze kennis met buurtbewoners. Samen gaan deelnemers het gesprek aan.

BoekStart-broodtrommels en gezinsaanpak – 2020 was een mooi pilotjaar voor de gezinsaanpak. Zowel in Limburg als in Brabant zijn bibliotheken aan de slag gegaan met onder andere de BoekStart-broodtrommels: een broodtrommeltje vol met leesvoer en met een lidmaatschapsbon voor de bibliotheek die bibliotheken via verschillende partners hebben uitgedeeld. Deze partners varieerden van Voedselbanken tot consultatiebureaus en van kinderopvangorganisaties tot een schoonmaakbedrijf. We staan tijdens de Kick-off-Stamtafel daarom graag even stil bij deze pilot en laten een voorbeeld zien. Daarnaast vertelt Ilse Lodewijks, nieuwe coördinator gezinsaanpak binnen Cubiss, wat er voor de gezinsaanpak komend jaar op stapel staat.

Koppen bij elkaar – De Kick-off-Stamtafel wordt afgesloten met een aantal vragen aan de deelnemers. Via de Mentimeter wordt geïnventariseerd rondom welke onderwerpen een volgende sessie kan worden georganiseerd.

Cubiss Stamtafel Kick-off 2021

Datum: donderdag 11 februari
Time: 10:00 - 12:30 uur
Location: Online

Gratis

Deel dit evenement