Behandelen/begeleiden


Voor de professionals die patiënten/cliënten of inwoners zelf in de natuur willen begeleiden of behandelen zijn er hier op deze pagina diverse inspirerende voorbeelden van collega’s te vinden. Onder het kopje randvoorwaarden zijn specifieke tips te vinden over vergoedingen, tijdsinvestering, aanvulling van kennis en het bedenken van een route.
• BIG 1e lijn:

  • Huisarts/POH: vanuit de huisartsenpraktijk kun je een wekelijkse wandeling door de natuur organiseren voor patiënten. Dit kan ook in het kader van de Nationale Diabetes Challenge. Begeleiding kan door de huisarts of POH, maar ook door de HAIO, apotheker of fysiotherapeut etc. Ook is een moestuin of ontmoetingstuin bij de praktijk een mooi voorbeeld van natuur voor gezondheid. In de tuin kunnen patiënten werken, elkaar ontmoeten en samen de oogst tot een maaltijd bereiden. Bewegen, ontmoeten en gezond eten in een groene omgeving.
  • Fysiotherapeut: therapie buiten in een groene omgeving is toepasbaar voor mensen die buiten kunnen, willen oefenen in plaats van vaker hetzelfde programma uitvoeren in de oefenruimte of de sportschool. Tip: in een half uur kan veel, wel vraagt het om creativiteit en een strakker schema: sneller aan de slag in plaats van rustig opstarten. Maak gebruik van materialen die je tegenkomt in de natuur. Dat draagt ook bij aan het zelf herstellend vermogen: mensen kunnen gemakkelijk zelf de oefeningen thuis, in de tuin of in het park herhalen.
  • Diëtist: voor mensen met overgewicht, darmklachten of een ongezond voedingspatroon bij stress- en burn-outklachten is buiten behandelen een waardevolle optie. Je kunt al wandelend in de natuur gebruik maken van metaforen als: iemand zelf het pad laten kiezen, samen van het pad afgaan, of je patiënt zich blind laten leiden als metafoor voor vertrouwen en loslaten van controle. Daarbij werkt een natuurlijke omgeving ontspannend.
  • Psycholoog: voor mensen met onder andere depressie, angst, ADHD en SOLK kan de natuur een goede behandelplek zijn. Buiten behandelen geeft een andere dynamiek aan de gesprekken: het maakt ze lichter, naast elkaar lopen geeft een gelijkwaardigere relatie tussen behandelaar en patiënt. Tip: bepaal van tevoren welke bereikbare groene plek geschikt is en zorg dat je de route kent. Kies een rustige plek, met voldoende privacy voor je patiënt. Je kunt gebruik maken van de metaforen die de natuur je aanbiedt, zoals bomen die een bepaalde emotie oproepen.
 
 

• Welzijn en sport:

  • Buurtsportcoach: als buurtsportcoach kun je gericht de natuur inzetten door activiteiten in een groene omgeving te organiseren. Denk aan een wandeling, eventueel voor een bepaalde doelgroep. Dit kan vaak in samenwerking met de gemeente. Ook samenwerking met zorginstellingen is een mogelijkheid, met als doelgroep bijvoorbeeld thuiswonende mensen met een indicatie voor dagbesteding. Zorginstellingen zijn vaak in het bezit van een rolstoelfiets of duo-fiets die ingezet kan worden bij een bezoek aan de natuur.
  • GLI-coach: tijdens een 2-jarige traject is de natuur een fijne plek om één-op-één gesprekken te voeren en/of tijdens groepslessen bepaalde oefeningen te doen. Naast elkaar lopen maakt communiceren prettiger, de natuurlijke omgeving geeft patiënten rust, faciliteert naast de gesprekken ook beweging en de natuur kan tijdens oefeningen als metafoor worden gebruikt.
  • Runningtherapeut: bewegen in de natuur is leuker en maakt het makkelijker vol te houden. De natuur biedt veel oefenmateriaal want je wordt uitgedaagd om te gaan met verschillende omstandigheden. Het legt patronen bloot.
    Tip: start op een goed bereikbare en groene plek, dat maakt het laagdrempelig. Door gebruik te maken van bewegwijzerde routes kunnen patiënten makkelijk de route zelfstandig herhalen. Door tijdens de wandeling te wijzen op de schoonheid van de omgeving, de rust en de frisse lucht wordt natuur een heel natuurlijk onderdeel van de route. Extra bewustwording van de omgeving creëer je o.a. door mensen uit te nodigen foto’s te maken van wat ze aantrekt of wat bepaalde emoties oproept.
  • Welzijn: als welzijnswerker kan het heel waardevol zijn om bij een huisbezoek cliënten mee naar buiten te nemen. Zittend op een bankje in het park of wandelend in een groene omgeving lopen gesprekken vaak makkelijker en kom je sneller tot de kern. Naast een plek om te bewegen en te ontspannen is de natuur ook een plek die uitnodigt tot het ontstaan van sociale verbinding. Als welzijnswerker kun je ook groepsbegeleiding bieden. Groepsgewijs iets ondernemen in een natuurlijke omgeving draagt bij aan verbinding en zingeving. Omdat mensen ervaren hoe prettig dit is, blijven dit soort activiteiten vaak ook bestaan als de begeleiding stopt.