oktober
10

Webinar: Innovatiekracht in de zorg: van potentie naar praktijk?

Laden Evenementen

Webinar: Innovatiekracht in de zorg: van potentie naar praktijk?Op donderdag 10 oktober 2019 organiseert Alles is Gezondheid een webinar over innoveren in de zorgsector. Doen instellingen en zorgorganisaties het goed of moeten we kleur bekennen en innovatie in Nederland over een hele andere boeg gooien? En waarom? Onderzoeker Geertje van de Ven, zorginnovator Suzanne Verheijden en ondernemer Rachelle van der Linden schuiven hun ervaring in elkaar en bieden een lonkend perspectief voor verandering.  

Deelname is gratis. Aanmelden hierboven (oranje balk).

Uit vergelijkend onderzoek met de Nederlandse topsectoren blijkt dat de zorg relatief hoog scoort op innovatiekracht (FWG Monitor Innovatiekracht 2019). Maar liefst 74% van de deelnemende zorgorganisaties valt in de categorie ‘koploper’ of ‘ontwikkelaar’. Zowel op technologische als sociale innovatie scoort de zorgsector goed. Zo beschikken zorgorganisaties over formele R&D budgetten, werken ze veel samen met externe partijen (co-creatie) en blijken zorgbestuurders gericht op ideeën, exploratie en innovatie.  Kortom: alle ingrediënten voor vernieuwing zijn aanwezig.

Toch horen we ook andere geluiden als het gaat om innovatie in de zorgsector.  Zoals: de beschikbare gelden gaan teveel naar de uitvoering van de zorg, de financiering van ziekte staat gezondheid in de weg, gebrekkige samenwerking in de keten houdt transformatie tegen, de adoptie van digitale innovaties verloopt traag en zorgbestuurders richten zich teveel op de continuïteit van de eigen organisatie. Kortom: het verandertempo in de zorg ligt te laag en de sector in zijn huidige vorm is niet toekomstbestendig.

De vraag in dit webinar is dus hoe (zorg)organisaties en -professionals de potentiële innovatiekracht in de praktijk kunnen toepassen. Of anders gesteld: wat moet er veranderen in het Nederlandse zorglandschap om transformatie te bevorderen? In de uitzending gaan we gaan in op:

  • In hoeverre is het beeld dat de zorg een sector is die voorloopt herkenbaar?
  • Wat zijn struikelblokken bij (zorg)organisaties in vernieuwingen?
  • Wat komt wel en niet van de grond?
  • Hoe landen innovaties op de werkvloer (bij de professional)?
  • Hoe zit het met de digitale vaardigheden bij de medewerkers?
  • Heeft de sector behoefte aan meer disruptie en nieuwe businessmodellen?

Sprekers

  • Geertje van de Ven is manager R&D bij onderzoeks- en adviesbureau FWG waar ze haar kennis inzet voor een betere zorgpraktijk. Geertje is gespecialiseerd in trendstudies en praktijk- en evaluatieonderzoek. Ook is zij projectleider van de ‘FWG Monitor Innovatiekracht’, een onderzoek onder zorgorganisaties over hun innovatiekracht.
  • Suzanne Verheijden is o.a. eigenaar van bureau Strakz en strategisch innovatieadviseur bij ‘s Heeren Loo Zorggroep voor mensen met een verstandelijke en/of andere beperking. In haar werk richt Suzanne zich veelal op de zorg van de toekomst, bottom-up vernieuwen, benutten van technologie en het verrijken van kwetsbare doelgroepen.
  • Rachelle van der Linden is creatief innovator en ondernemer bij Creatinc. en specialist in klantgedreven vernieuwingen in bestaande sectoren. Ze stond aan de wieg van o.a. EnergieDirect en Knab bank. Rachelle werkt intuïtief, inventief en vanuit een holistisch perspectief. In haar aanpak daagt ze bedrijven uit hun comfortzone te verlaten, te breken met conventies en (zo) werkelijk te transformeren. Binnenkort verschijnt haar boek Kleur Bekennen.

Hans Christiaanse van Alles is Gezondheid is gespreksmoderator.

Sprekers

Geertje van de Ven
Suzanne Verheijden
Rachelle van der Linden | Creatief ondernemer, Creatinc.
Hans Christiaanse
Geertje van de Ven

Suzanne Verheijden

Rachelle van der Linden | Creatief ondernemer, Creatinc.

Hans Christiaanse

Webinar: Innovatiekracht in de zorg: van potentie naar praktijk?

Datum: donderdag 10 oktober
Time: 14:00 - 15:00 uur
Location: Online

Gratis

Deel dit evenement