Terug

Groninger Dorpen

Details
Datum ondertekening 30-09-2016
Actief Ja
Regionetwerk HANNN Noord-Nederland
Thema Gezonde Leefomgeving, Meedoen
Organisaties Groninger Dorpen 

Groninger Dorpen stimuleert initiatieven die de leefbaarheid van Groningse dorpen en dorpsgemeenschappen versterken.

Als vereniging voor dorpsbelangen en dorpsaccommodaties vertegenwoordigen wij ruim 250 dorpsorganisaties en zijn wij stevig verankerd binnen de dorpsgemeenschappen van de provincie Groningen. Vanuit deze rol ondersteunen, inspireren en begeleiden we de diverse zorg- en andere inwonersinitiatieven in de provincie en verbinden ze met elkaar binnen ons netwerk. De veranderingen in de zorg hebben duidelijk consequenties voor dorpen op het Groninger Platteland. Dit vraagt om een nieuwe inrichting van zorg en welzijn voor vele dorpen. Veel dorpen wachten de veranderingen niet af, maar starten een zorgzaam initiatief.

Groninger Dorpen stimuleert en bekrachtigt de rol en invloed van inwoners op zorgzame initiatieven en het verloop ervan. Tevens verzamelen we kennis en delen dit binnen ons netwerk. Op deze manier kunnen zorgzame dorpen elkaar inspireren en van elkaar leren. Dit doen we onder andere door het onderling verbinden van zorgzame dorpen, het organiseren van thema bijeenkomsten en workshops. Ook organiseren wij een excursie langs zorgzame dorpen. Verder behartigen wij de belangen van deze zorgzame dorpen richting overheden en instellingen.

Onze activiteiten

  • Dorpen en Dorpshuizen helpen verzoamelstee’s opzetten
    Groninger Dorpen helpt dorpen en dorpshuizen met het opzetten van ‘Verzoamelstee’s en andere zorgzame dorpsinitiatieven. Verzoamelstee’s zijn zelfstandige, laagdrempelige ontmoetingsplekken voor oudere dorpsbewoners, in hun eigen dorpshuis of dorpshuiskamer, waar activiteiten worden georganiseerd door en voor dorpsgenoten, op een moderne, actieve, informatieve en gezonde manier.
  • ZorgSaam Dorp ontwikkeld om dorpen te ondersteunen naar rol en mogelijkheden
    Groninger Dorpen ontwikkelde de methodiek ZorgSaam Dorp waarmee  ze dorpen kunnen ondersteunen in hun eigen zoektocht naar haar rol en mogelijkheden, inspelend op de kanteling binnen de zorg en met name de Wmo. Het vertrekpunt van ZorgSaam dorp kan voor dorpshuizen de Wmo-scan zijn. Deze scan kunnen wij samen met dorpshuizen uitvoeren om ze een beeld te geven van de (verander) kansen van zowel het fysieke gebouw als de activiteiten, als ook de samenwerkingspartners van het dorpshuis.

Ook pledgepartner worden?

Neem een kijkje op Doe mee of bel ons voor een afspraak via 085 4853216.