kinderen leren over voeding
  • Op school

Kick-off symposium De gezonde basisschool van de toekomst

25 november 2015
Ouders, kinderen en leerkrachten zijn positief over de eerste ervaringen met het nieuwe schoolritme met meer beweging en gezonde voeding. Dat concludeerden de medewerkers van ‘De Gezonde basisschool voor de toekomst’ tijdens een kick-off symposium op 24 november in het Discovery Centrum Continium in Kerkrade.

Nina Bartelink, onderzoeker van de universiteit Maastricht: “Ik hoop dat we na vier jaar kunnen aantonen dat kinderen op deze scholen gezonder zijn en beter presteren op school. En dat kinderen ervaren dat bewegen leuk is en gezond eten ook lekker kan zijn.” Prof. Onno van Schayk van de universiteit van Maastricht vult aan: “Wij willen met dit project duurzame gedragsverandering bewerkstelligen. De meeste kans maken wij bij jonge kinderen. Want in de puberteit is dit lastiger, hun patronen zijn dan al gevormd.”

Kick-off symposium

Het Gezonde basisschool voor de toekomst- onderzoek startte 2 november 2015. Tijdens het kick-off symposium op 24 november 2015 werd het onderzoek officieel gelanceerd en konden ouders, kinderen en leerkrachten vertellen over de eerste ervaringen. “Bijna iedere dag komt ons kind thuis met enthousiaste verhalen over de lunch en de activiteiten,” vertelt een ouder. Ook enkele leerkrachten vertelden hoe zij de eerste weken van de ‘Gezonde Basisschool’ van de toekomst hebben ervaren. “Ik merk dat de kinderen na de langere middagpauze beter kunnen concentreren."

Het begon allemaal in Zuid-Limburg...

Aandacht voor gezondheid in de regio Parkstad is volgens gedeputeerde provincie Limburg Marleen Rijnsbergen nodig. “De gezondheid van kinderen en hun ouders laat in onze regio te wensen over. Ik ben enthousiast over dit unieke project en de wijze waarop zoveel partners uit de regio aanhaken. Er is bewijs nodig dat gezonde voeding en bewegen ook daadwerkelijk invloed heeft op de leerprestaties van leerlingen en op hun gezondheid. We hopen dat dit initiatief ook navolging krijgt in heel Nederland en dat we straks kunnen zeggen: het begon allemaal in Zuid-Limburg.”