Lennard van der Poel en Mike van Holsteijn van Bloei
  • Bescherming
  • In de wijk
  • In de zorg
  • Op het werk
  • Op school

Bloei NL: preventie nieuwe stijl

22 juli 2015
De zorg twee keer beter en twee keer goedkoper maken. Het is een even concrete als ambitieuze doelstelling die naar voren komt in de pledge die Bloei NL voor Alles is gezondheid… heeft getekend. Volgens Lennard van der Poel en Mike van Holsteijn hebben we daarbij niets aan de traditionele zorgstructuren. “We zetten maximaal in op eigen kracht van mensen en zelfredzaamheid via apps. Al surfend en swipend vinden we antwoorden op de vragen over onze gezondheid.”

“Hé”, denkt je smartphone, “te drukke agenda, te weinig gezond eten en slechte nachtrust. Ik zend een waarschuwing uit en geef meteen advies over wat mijn baas moet doen en wie hem daarbij kan helpen.” Zó zal volgens Mike van Holsteijn en Lennard van der Poel van Bloei NL in de (zeer) nabije toekomst door de mensen zélf de omslag van zorg naar gezondheid vorm krijgen.

Waarom vanuit het individu en niet vanuit de overheid of de zorg zélf?

LvdP: “We verwachten niet dat de traditionele zorginstellingen hier een belangrijke rol bij zullen spelen. Bij die partijen is er voor onderwerpen als e-health geen doorkomen aan. Deels is dat wel te begrijpen: als organisaties wél massaal e-health oppakken, verlagen ze hun kosten en krijgen ze minder geld. Verder willen zorgorganisaties toch altijd zo veel mogelijk declarabele uren maken, terwijl ze er eigenlijk naar zouden moeten streven om zichzelf op te heffen. Daarom verwachten we dat de revolutie van apps en smartphones - de nieuwe manier om preventie aan te zwengelen - door de burgers zelf opgepakt wordt. Alle andere partijen, zoals het bedrijfsleven, kunnen zich daar dan bij aansluiten. Ook omdat gezondheid gewoon geld waard is.”

Hoe gaat die nieuwe preventie dan in de praktijk?

MvH: “We zetten maximaal in op de eigen kracht van mensen. Ze worden zelfredzaam met de hulp van apps. Via de smartphone en allerlei ‘wearables’ krijgen ze een diagnose en al surfend en swipend vinden ze oplossingen voor een eventuele hulpvraag.”

Bijna iedereen heeft een smartphone. Wordt het dus ook een massale omslag?

LvdP: “Die omslag ís meteen massaal. Dat zie je nu al bij wetenschappelijk onderzoek: als in no time honderdduizenden mensen zich aanmelden met via hun smartphone verzamelde gegevens beschikt het onderzoek meteen over een groot volume. Hierdoor krijg je per saldo betrouwbare data. In de klassieke situatie zouden daar jaren overheen gaan.”

Mensen gaan dus niet meer wachten tot de traditionele zorg in beweging komt?

MvH: “Ja, je ziet het bijvoorbeeld ook bij energiesector gebeuren, als mensen zelf zonnepanelen aanschaffen. Je hebt ook groepen die onderling verzekeringen afsluiten. Voor de zorg betekent zo’n houding ook dat alles transparanter wordt. Het is direct duidelijk wat ik van jou als hulpverlener vind. Directe feedback-loops, waar de zorgverlener weer van leert. De patiënt speelt dan echt mee. Hij wordt mede-eigenaar van het antwoord op zijn zorgvraag.”

Maar hoe gaat dat nu concreet? Je maakt je zorgen over je gezondheid…

MvH: “…in de toekomst ben je dan al van dat gezondheidsrisico op de hoogte gesteld door je digitale persoonlijke assistent.”

Wat daardoor meer preventie betekent dan wanneer je er alleen voor zou staan.

LvdP: “Ja, daar zit de grote winst: je doet minder of minder lang ongezonde dingen die nu het grote volume van de zorg veroorzaken. En de lucht wordt uit het klassieke systeem geperst. Omdat er veel minder gezondheidsklachten binnenkomen, maar ook omdat er anderen zijn die goedkoper en beter hulp kunnen bieden.”

Gaan mensen uit lagere sociaal-economische groepen niet de boot missen?

MvH: “Nee, juist niet. Smartphones worden steeds goedkoper; wearables liggen al voor € 17,95 bij de Action. Voor ons idee van Health Coins hebben we mensen uit achterstandswijken juist als een van de doelgroepen aangewezen.”

Conclusie: preventie nieuwe stijl geeft burgers de regie in eigen handen?

LvdP: “Inderdaad. Het is nu nog steeds zo dat de willekeurige hulpverlener het voor je beslist. En dan gaat het in de zorg ook nog eens alleen maar over geld. Het is bezuinigen en nog eens bezuinigen. Dan is het toch een gekke wereld geworden, dat het daarover gaat en niet: we gaan je helpen zodat je weer lekker in je vel komt te zitten.”

Zie ook: Health Coins: munt slaan uit gezondheid (21 juli 2015)

Foto: links Mike van Holsteijn, rechts Lennard van der Poel