Gezonde schoolpleinen

Blogbericht

Juvat Westendorp portretfoto

Juvat Westendorp

  • In de wijk
  • Op school

Gezonde schoolpleinen

16 april 2014

Een mooie zonnige dag in Utrecht, uurtje of half tien ‘s morgens. Een ogenschijnlijk gewone dag voor de leerlingen van basisschool de Piramide. Maar niets is minder waar. Vandaag is namelijk een mijlpaal in de geschiedenis van de Nederlandse schoolpleinen.

Het is de kick-off van de zogeheten ’Gezonde Schoolpleinen’. Een van de vele projecten die mede onder de vlag van Alles is gezondheid… worden uitgevoerd. Bij Gezonde Schoolpleinen staat de wens van het kind centraal; een schoolplein wordt aangelegd en ingericht volgens de wensen van kinderen. En daar gaat het nou juist om. Kinderen weten als geen ander wat ze wel en niet leuk vinden. 

Aan mij de eer om de warming up al dansend te begeleiden. Een grote gezellige boel mag ik zeggen, want de sfeer zat er al gauw in! Daarna was het tijd voor het officiële gedeelte. De leerlingen van basisschool de Piramide mochten samen met staatssecretaris Martin van Rijn de aftrap doen. Na het aftellen ging er een grote ’wave’ door het toegestroomde publiek, die eindigde bij een grote rode knop… en PATS: dit zal het eerste schoolplein worden waar de kinderen de overhand in de inrichting hebben gehad. 

Na een spetterende act van de Nederlands kampioen touwtje springen als afsluiter kon het feestje losbarsten. Honderden spelende kinderen die zich al dansend op de beats van de ingehuurde DJ en al touwtjepringend over het schoolplein begaven maakten er samen met ons nog een gezellige boel van. Een werkelijk prachtig aanzicht!