Geld verdienen met gezonde keuzes

Blogbericht

Mike van Holsteijn op een rode stoel

Mike van Holsteijn

 • Op het werk

Geld verdienen met gezonde keuzes

10 juni 2016

Iemand met een gezonde leefstijl leeft langer… is weerbaarder, minder vaak ziek, heeft een betere uitstraling en is productiever. Over het effect op de zorgkosten is veel discussie mogelijk. Een rokende McDonalds fan met zittend beroep gaat namelijk wel eerder dood, dus die hoeft dan niet meer tot zijn honderdste in een verzorgingstehuis weg te kwijnen. Echter heb ik liever een fitte vegafan die ook lang inzetbaar is om de economie van NL aan te zwengelen en wellicht zelfs de oplossing voor dementie te bedenken. Laten we dus met zijn allen lekker gezond gaan doen!

 • 1 op de 5 leraren krijgt een burn-out. 
 • 7% van de agenten zat in 2015 ziek thuis 
 • In de zorg ligt het ziekteverzuim op 5,2% waarbij veel ziekteverzuim gerelateerd is aan stress 
 • 60 % van de Nederlanders is te zwaar 
 • NL is ook nog eens kampioen zitten met gemiddeld 7 uur per dag. Dit leidt indirect weer tot overgewicht. En zoals u weet...zitten is het nieuwe roken.

Van weten naar doen: de 5 gedragskantelaars

Er is iets vreemds aan de hand: we vinden gezondheid en geluk het allerbelangrijkst, we weten dat we bij een gezonde leefstijl langer gezond leven, en we weten ook steeds beter wat we daarvoor moeten doen, maar toch handelen we daar niet naar.

Tegelijkertijd is er een levensgrote trend om meer te doen aan je leefstijl, schieten de sportscholen en urban/forest/zombie-runs en Healthy Fests nog steeds als paddenstoelen uit de grond en zijn we in toenemende mate continu onze stappen aan het tellen, hartslag aan het monitoren en fietskilometers aan het registreren.

Mijn conclusie: de groep mensen die op deze manier geactiveerd wil worden is groeiende. Hoe verleiden we nog meer mensen tot het maken van de gezonde keuze (en dan niet alleen de early adaptors, hoogopgeleide sportschooltypes waar de problemen niet zitten, maar jonge kinderen met beginnend overgewicht en Sjakie Kroket die het niet breed heeft)?


Ik heb een top 5 van 'gezond gedrag kantelaars' samengesteld

 1. Maak gezondheid niet te groot…het zit in alledaagse dingen zoals de trap nemen of de fiets naar het werk. Het zit juist in de kleine normale dingen. Gewoon gezond. We hoeven allemaal niet in een keer donateur van de sportschool te worden.
 2. Maak het leuk. Maak er een wedstrijd of spel van. Laat de winnaars profiteren van gezonde prijzen, investeer je tijd niet in mensen die niet willen, die zullen vanzelf komen…
 3. Beloon mensen keihard en direct (lik op stuk). Uit onderzoek blijkt dat een prijsprikkel voor gedrag goed kan werken. Combineer dit met het Nederlandse ‘zegeltjes-gen’ dat maakt dat wij als volk een oerinstinct hebben voor het sparen van zegeltjes. Voeg subtiel doch indringend aan 1 en 2 toe: een rinkelend kassageluid van de smartphone van je collega doordat hij de trap neemt…dat trek je niet lang, dat wil je zelf ook.
 4. Hanteer een genadeloze gezonde dosis groepsdruk. Werk samen voor een gezonde teambeloning. (“Piet, wat sta jij nou bij die lift te doen, pak de trap, anders grijpen we naast de afdelingsaward”). Piet moet zich gaan verantwoorden voor zijn gebrek aan gezond gedrag.
 5. Groter gedacht: door een gezonde omgeving te creëren die rechtstreeks belang heeft bij de gezondheidswinst van de populatie. Als de fietsenwinkel meer fietsen kan verkopen dankzij het feit dat de stappentellende, gezond-etende en mindfullness-boek-kopende-klant punten spaart die ook bij hem kunnen worden uitgegeven, wordt de fiets een steeds aantrekkelijkere aanschaf. En laat nu net gebleken zijn dat de omgeving waarin je verkeerd van groot belang is bij het maken van gezonde keuzes… 

De Healthcoin – geld verdienen met gezonde keuzes

Begin vorig jaar heb ik met mijn collega’s besloten deze gezonde cocktail van gedragskantelaars in 1 concept te gieten: Healthcoin.

De economische principes van geld verdienen (zowel voor deelnemer als voor aangesloten gezonde winkels) gecombineerd met een vleugje nudging (kleine verleidinkjes in de omgeving), een dosis groepsdruk, afgetopt met een laagje gamification….daar werden we enthousiast van! En niet alleen dat…er bleek nog bar weinig te zijn op dit vlak.

Healthcoins kun je verdienen door gezondes keuze te maken:

 • een gezonde actie (bijvoorbeeld 10.000 stappen, een lunchwandeling)
 • een gezonde transactie (bijvoorbeeld een fiets kopen, een appel)
 • een gezond doel halen (bijvoorbeeld van BMI 30 naar onder de 25 zodat je niet meer bij die 60% hoort…).

Healthcoins worden ingekocht bij de Healthcoinbank door werkgevers, verzekeraars of gezonde winkels om hem te kunnen uitgeven aan Healthcoin spaarders in ruil voor de gewenste gezonde tegenprestatie. De spaarder kan de coin weer bij alle aangesloten partners inwisselen voor een gezond item. Op deze manier ontstaat er een gezondheidseconomie met een marketingplatform voor gezonde aanbieders en een onderzoekslaag waarbij het effect van prijs op gedrag kan worden gemeten.

Doe je mee?

Healthcoin daagt de bedrijven van Nederland uit. Creëer de gezondste werkplek van Nederland en maak kennis met een unieke beloningslaag voor gezond gedrag waar zowel werkgever als werknemer het gehele palet aan gezonde leefstijl mee kan ondersteunen. Gezond verdiend dus, voor iedereen...

Lees het hele artikel Code rood: vitaliteit op de werkvloer en hoe dit een nieuwe boost te geven

Lees artikel Health Coins: munt slaan uit gezondheid

 

Pledge Bloei