Portret Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis - 17 november 2016

  • Op het werk

Plezier in je werk, een goede stoel kan helpen!

“Je ziet het pas als je het door hebt.” Die Cruijffiaanse waarheid geldt ook voor zingeving. Voor ik met de vierdeling van Gude aan het werk ging, wist ik me met die term weinig raad. Iets zweverigs, iets spiritueels. Ik zou de term zingeving in ieder geval nooit hebben geïdentificeerd met een stoel. Maar nu ik inzie hoe de vier Z-ten van Gude ‘werken’, zie ik ze dagelijks in de maatschappij terug.

Lees meer

Portret Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis - 19 oktober 2016

  • Bescherming
  • In de zorg

Dansen in je pyjama

Zodra het lichaam in beeld komt, schieten we in een kramp. En dat levert lastige zingevingsvraagstukken op, aldus filosoof Peter Henk Steenhuis.

Lees meer

Portret Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis - 11 augustus 2016

  • Bescherming
  • In de wijk
  • Op het werk

92 en nog steeds zin in werk

"De eerste keer dat ik met René Gude sprak over ‘zin’ zei hij: 'Ik maak zin door te werken." Gude was toen al ziek, maar liet zich daardoor niet uit het veld slaan. Hoe merk je dat, vroeg ik, dat je zin maakt door te werken?

Lees meer

Portret Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis - 06 juni 2016

  • Op het werk

Evangelie van de gelukkige werknemer

Wat is het nut van kunst voor de werknemer? Voor het zintuigelijke effect ervan op hun ‘zin in werk’? En is het altijd slecht om afgeleid te worden? Zintuigelijke betekenis van zingeving heeft betrekking op schoonheid.. op het mooie wat de zintuigen streelt

Lees meer

Portret Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis - 05 april 2016

  • Op het werk

De vibe manager doet aan humeur management

Het leven is een gedoetje, en om je daar een beetje doorheen te slaan, is het belangrijk je humeur te leren managen. Dat moeten kinderen op school, werknemers op hun werk. Humeurmanagement is niet iets wat je van nature is aangeboren, dat moet je leren. Het is net een ambacht. De filosoof René Gude noemde humeurmanagement dan ook wel ambachtelijk zingeven. De moderne vibe manager is hier een meester in.

Lees meer

Portret Henk Steenhuis

Peter Henk Steenhuis - 18 februari 2016

  • Make the move
  • Op het werk

“Zingeving betekent dat je zelf aan de bak moet”

"Ik maak zin door te werken," zegt René Gude, toenmalig Denker des Vaderlands een paar jaar geleden in Trouw. Als bewijs daarvoor voerde Gude aan dat hij vaak 's ochtends geen zin heeft om te werken, zich er met grote tegenzin toch toe aanzet, maar ’s avonds toch wel tevreden is over zichzelf.

Lees meer